Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Potraviny nezdraží, elektronika zlevní až na polovinu

Potraviny v lednu nezdraží.
 (Autor: anc)
Autor: ČTK, map - 
31. prosince 2009
05:00

Už po Novém roce bude, jak se zdá, radost nakupovat. Obchodníci se dušují, že pokud vůbec kvůli vyšší DPH zboží zdraží, tak jen nepatrně. Potraviny ale zřejmě vůbec.

Obchody s elektronikou navíc ohlásily další vlnu zlevňování. Ceny televizí či mixérů tak mnohde spadnou až na polovinu!

Zvýšení spotřebních daní a sazeb DPH přinese státnímu rozpočtu 23 miliard Kč. Zvýšení DPH o 1 % většinou vezmou obchodníci na sebe. „Konkurence obchodníkům nedovolí, aby vyšší DPH promítli do cen hlavních položek potravin,“ potvrdil např. jednatel sítě hypermarketů Globus Petr Vyhnálek.

Podobně se vyjádřil mluvčí Alberta i dalších řetězců. Také Ikea podrží ceny ze srpnového katalogu. „Ikea se rozhodla nárůstem DPH nezatížit své zákazníky,“ sdělila Inge Juliussonová. Naopak velký lednový výprodej chystají prodejci elektroniky. „Výprodeje budou silnější, než by si obchodníci přáli, ale bohužel jiná možnost neexistuje,“ vysvětluje výkonný ředitel Euronics David Beneš.

Obchody se chtějí zbavit všeho, co se nepodařilo vyprodat před Ježíškem. Někteří, jako například Electro World, Tesco či Alza, už přitom zahájily mohutné »lednové« výprodeje už od začátku týdne.

Kdo bude také zlevňovat

Euronics
Zlevnění až 50 % hlavně televizí zahájí 195 prodejen už 4. ledna. Např. LCD televizor Samsung (82 cm) bude stát 8888 Kč, zatímco před Vánoci to bylo 14 tisíc Kč.

Mountfield
Slevovou akci zahájí v sobotu 2. ledna všech 54 prodejen se zahradní technikou a bazény, lidé budou moci získat slevy v rozmezí 12 až 100 %.

Albert
Od začátku ledna chystá slevy, které dosáhnou až několika desítek procent, na oblečení, boty, zimní doplňky, hračky či drobné domácí a elektronické spotřebiče.

sakra ( 31. prosince 2009 13:12 )

Oprava: Stát "vydělá" 23 mld. a občané na tom ještě vydělají. Jděte do háje s těma kecama! Lžete nám už 20 let a to "napříč politickým spektrem"!!!!!!!

sakra ( 31. prosince 2009 13:10 )

Stát "vydělá" 23 mld. a občané ne tom ještě vydělají. Jděte do háje s těma kecama! Lžete nám už 20 let a to "napříč politickým speltrem"!!!!!!!

bobsanclark ( 31. prosince 2009 07:31 )

elektrika tolika tolik ,stocne tolik a tolik, jizdne tolik a tolik ,potraviny tolik a tolik,pivo tolik a tolik Muj ptak? Soustavne

Zobrazit celou diskusi