Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Internetová aukční síň eBay: Konečně v češtině!

Mezi miliony položek na eBay si každý najde to svoje. Stačí párkrát kliknout a zboží už letí domů.
Mezi miliony položek na eBay si každý najde to svoje. Stačí párkrát kliknout a zboží už letí domů.  (Autor: Blesk - David Malík)
Autor: Jan Horák - 
13. prosince 2009
05:00

Češi si oblíbili internetové aukce. Není proto divu, že o zdejší zákazníky začal mít zájem i největší mezinárodní aukční server eBay.

Ten v únoru oficiálně spustí českou verzi svých internetových stránek, na kterých si bude moci každý Čech objednat zboží třeba i z Ameriky, a navíc bez znalosti angličtiny. Úplně nové zahraniční zboží na eBay přitom bývá v mnoha případech i o polovinu levnější než na chlup stejné zboží u nás.

Češi rádi obchodují přes internet pomocí aukčního serveru Aukro.cz. Ten však bude mít od února příštího roku vážnou konkurenci v podobě české verze největšího a nejoblíbenějšího aukčního serveru na světě nesoucího název eBay, který bude možné najít na internetové adrese www.ebay.cz. Co to aukční servery vlastně jsou?

Jedná se o internetové stránky, kde inzerují lidé i firmy. Prodávané zboží může být úplně nové i použité, jeho stav je vždy uvedený v popisu. Částka, za kterou lze jednotlivé položky na aukčním serveru koupit, není přitom hned jasná. U každé položky totiž probíhá i několik dní aukce a zboží dostane ten, kdo nabídne největší sumu. U mnoha položek na aukčních serverech je však uvedena i cena, za kterou lze zboží koupit ihned, bez nutnosti čekat do konce aukce.

Levné americké zboží

A v čem bude český eBay lepší než konkurenční Aukro.cz? Především v množství nabízeného zboží. Zatímco na Aukru si lidé můžou vybrat z tisíců položek, na eBay to budou miliony. Aukro je totiž výhradně český server, zatímco eBay nezná hranice a je na něm nabízeno zboží z celého světa. Češi přitom při uzavírání obchodů s cizinci nebudou muset ovládat cizí jazyk a převádět cizí měnu na koruny, celý obchod proběhne od února kompletně česky. Úplně nové zboží ze zahraničí navíc bývá na serveru eBay mnohem levnější než stejné zboží u nás.

Česky už mluví, ale špatně

Nedočkavci mají možnost zavítat na server eBay už nyní. Velká část serveru je už od letošního jara přeložená do češtiny. Nejedná se však o stoprocentní překlad. Čeština chybí například při nutné registraci a v případě jakýchkoliv problémů pomůže Čechům pouze anglicky mluvící zákaznická podpora. To už ale od února platit nebude a aukční server eBay bude k dispozici kompletně v češtině, včetně registrace a podpory.

Kdo je konkurence

Ostatní servery nenabízí takové množství položek, s odesíláním zboží do České republiky a dalších menších zemí jsou problémy a bez znalosti angličtiny nemají cizinci šanci si něco koupit. Asi největší konkurencí pro eBay jsou servery www.ubid.com, www.bidz.com, auctions.overstock.com a auctions.amazon.com. V Čechách pak fungují lokální aukční servery www.aukro.cz a www.ikup.cz. Mezinárodní eBay ale nabídne víc možností.

Jak nakupovat na eBay:

1. Do internetového prohlížeče zadejte adresu www.ebay.cz

2. Na hlavní stránce klikněte na tlačítko Registrace

3. Do kolonek vyplňte své osobní údaje (registrace probíhá v angličtině, od února bude česky). Po registraci vám přijde na zadanou emailovou adresu aktivační email s odkazem, na který stačí kliknout a potvrdit tak svou registraci.

4. Pak už se stačí jen přihlásit a na hlavní stránce do vyhledávače napsat název požadovaného zboží a kliknout na tlačítko Vyhledat. My jsme zkusili najít hodinky.

5. K výrazu hodinky bylo nalezeno téměř půl milionu položek. Nejlevnější hodinky stojí pár korun, nejdražší pak prodejci na eBay nabízí za pět milionů.

6. Vybrali jsme si digitální hodinky s aktuální cenou 397 korun a klikli na ně. V informacích pak vidíme čas do konce aukce. V aukci pak můžeme zkusit přihodit třeba jen 410 korun a doufat, že naši částku do konce aukce nikdo nepřehodí. Také máme možnost koupit hodinky hned za 476 korun. Tím aukce okamžitě končí a hodinky jsou naše.

7. Obchodníci na eBay upřednostňují platbu pomocí internetové služby PayPal (www.paypal.com). Lze však také platit kreditní kartou.

palko1961 ( 13. prosince 2009 14:07 )

Uz se moc tesim. Bude to poradna konkurence pro ceske obchodniky.

pepe555 ( 13. prosince 2009 10:29 )

TAK JÁ JEN FANDÍM ZDRAVÉ KONKURENCI,KONEČNĚ SE UKÁŽE SÍLA TRHU A NENAŽRANÍ PRODEJCI ELEKTRONIKY,ALE I DLŠÍ BUDOU MUSET RAPIDNĚ SNIŽOVAT SVOJE PŘEDRAŽENÉ VÝROBKY,NAVÍC SE TĚŠÍM,ŽE I MONOPOL AUKRO,BUDE NUCEN REAGOVAT A ZREDUKOVAT SVÉ POPLATKY...

Zobrazit celou diskusi