Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kanada odmítá stovky českých Romů

Kanada odmítá stovky českých Romů
Kanada odmítá stovky českých Romů  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, pal - 
11. prosince 2009
19:27

Kanada hromadně zamítá žádosti českých Romů o azyl. Za poslední měsíce jich odmítla 400 a zhruba stejný počet žadatelů svůj pokus o získání azylu sám vzdal, do Česka se tak vrací na 800 Romů.

S odvoláním na zdroj z českého ministerstva zahraničí to uvedly dnešní Lidové noviny (LN). "Dostali jsme to od Kanaďanů jako neoficiální informaci," řekl deníku zdroj, který si nepřál být jmenován.

Kanadská strana podle informací LN argumentuje tím, že situace v Česku se změnila a je nyní považována za bezpečnou zemi. Přitom poslední zpráva Agentury Evropské unie pro základní lidská práva uvádí, že čeští Romové jsou diskriminováni nejvíce v celé EU.

Mluvčí sociálního odboru městského úřadu v Hamiltonu, kde skončila většina z romských žadatelů o azyl, Sofia Mavumbaová ale LN nepotvrdila, že by se Česká republika ocitla na seznamu takzvaných bezpečných zemí. Vyjádření kanadského ministerstva pro přistěhovaleckou politiku se deníku nepodařilo získat.

Hromadné návraty Romů potvrzuje i ředitelka kanceláře rady české vlády pro záležitosti romské komunity Gabriela Hrabaňová. "Máme podobné informace. U mnoha případů teď dobíhá čekatelská lhůta na azyl. Myslíme, že se jich nyní bude vracet stále více," uvedla s tím, že její úřad se snaží apelovat na místní samosprávy, aby nedělaly navrátilcům problémy s užíváním bytů, které opustili.

Podle kanadského velvyslanectví v Praze letos v prvním pololetí o azyl v Kanadě žádalo 1720 občanů Česka, které se umístilo na druhém místě za Mexikem s téměř 5500 žádostmi. Do Kanady jezdí z Česka vesměs Romové, kteří si stěžují na diskriminaci. Jiné informace ovšem hovoří o tom, že odjezdy českých občanů jsou organizované, někteří lidé si z nich udělali podnikání a žadatelé zneužívají tamní systém.