Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Greenpeace protestovala před elektrárnou Prunéřov

Elektrárna Prunéřov
Elektrárna Prunéřov  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pes - 
3. prosince 2009
13:20

Třináct aktivistů ekologické organizace Greenpeace zakrytých prostěradly ulehlo dnes dopoledne na 20 minut před vchod Elektrárny Prunéřov II, která patří společnosti ČEZ.

Představovali podle ředitele kampaní Greenpeace ČR Jana Piňose symbolické oběti klimatických změn, které lze za posledních šest měsíců prunéřovské elektrárně přičíst. Vedení elektrárny proti aktivistům nijak nezasahovalo, nenarušili území podniku, řekl severočeský mluvčí ČEZ Ota Schnepp.

V červnu aktivisté Greenpeace vylezli na třísetmetrový komín prunéřovské elektrárny, požadovali nejekologičtější technologii spalování uhlí či úplné uzavření zdroje do roku 2015. Na komíně v Prunéřově aktivisté protestovali už před dvěma lety.

"Komplex elektráren v Prunéřově je největším českým zdrojem skleníkových plynů. Happeningem chceme zdůraznit, že spalování tuzemského hnědého uhlí je již nyní odpovědné za konkrétní negativní dopady způsobené změnami klimatu. Zároveň se blíží závěr procesu EIA na rozšíření prunéřovské elektrárny, v němž bude Greenpeace navrhovat vydání negativního stanoviska," uvedl Piňos.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi