Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Na právech v Plzni skartovali výsledky! Kvůli Blesk.cz?!

Autor: efk - 
3. prosince 2009
12:52

Série skandálů na plzeňských právech je zřejmě stejně nekonečná jako ta, která provází zpěvačku Ivetu Bartošovou. Naposledy tam skartovali výsledky přijímaček. A prý to bylo kvůli Blesk.cz!

Blesk.cz jako první přinesl záznamy z informačního systému plzeňských práv, podle kterých byly ke studiu přijaty děti vysoce postavených pedagogů školy, přestože při přijímačkách získaly nulový počet bodů.

Šlo o Barboru Baxovou a Jana Kocinu mladšího. Barbora je přitom dcerou předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy, který na plzeňských právech i vyučuje, Jan je pak synem profesora Jana Kociny. Proti regulérnosti jejich přijetí svědčí ovšem nejen záznam ze školního studijního systému.

„Viděl jsem kopii protokolu s takzvanou čárou - protokol o výsledcích přijímacího řízení - podepsaný přijímací komisí najmenovanou děkanem, samozřejmě včetně podpisu děkana. V těchto protokolech tato jména nad čarou nebyla nalezena. To znamená, že nemohli být přijati,“ prozradil Blesk.cz zdroj přímo z právnické fakulty.

Jenže jakmile Blesk.cz celou informaci zveřejnil, vypukla prý na právech panika. A za pár dní fakulta poslala do světa šokující zprávu. „Bohužel přijímací testy a další dokumenty k přijetí většiny studentů byly skartovány,“ oznámilo vedení fakulty. „K dispozici jsou jen přijímačky studentů za poslední dva roky a ani tam nejsou všechny testy k dispozici,“ dodali představitelé práv.

Tato skutečnost šokovala všechny včetně rektora Západočeské univerzity v Plzni Josefa Průši. „Je to opravdu hodně zvláštní postup. Všechno se pokusíme vyšetřit. Bohužel na té škole je tolik věcí k šetření, že není vůbec jasné, kdy se k tomu dostaneme,“ uvedl Průša. Jenže náš zdroj tvrdí, že ke skartaci některých dokumentů došlo až poté, co se skandál kolem přijímaček objevil na světle. „Protokol o přijetí, který se týkal Barbory Baxové a Jana Kociny mladšího, jsem držel v ruce. Pokud nyní už neexistuje, tak k jeho likvidaci muselo dojít až po zveřejnění vašeho článku,“ tvrdí náš zdroj.

Prominentní rodiče obou podezřelých studentů ale pochopitelně dál trvají na tom, že přijetí jejich ratolestí ke studiu proběhlo zcela standardně. „Můj syn má k dispozici rozhodnutí o přijetí ke studiu. Honza normálně udělal přijímací testy a na základě jejich výsledků byl přijat,“ říká dokola profesor Jan Kocina.

gogo ( 4. prosince 2009 16:36 )

Jste svatý člověk pane "vrba"... Anebo nenapravitelný snílek či idealista. Asi Vám ještě nikdo nikdy nešlápnul pořádně na kuří oko. Pak možná by jste viděl vše trochu jinak ... Ale co není, může jednou být .... Chce to jen trochu trpělivosti ...

schimon ( 3. prosince 2009 23:30 )

úpadek nám nehrozí, ale probíhá. Pak se nedivme, že když chce někdo něco udělat, jako paní Řápková, všichni jsou proti ní

schimon ( 3. prosince 2009 23:25 )

Není to o mafii, ale o tom, že lidé stále ještě neumí zacházet s demokracií a kapitalismem

schimon ( 3. prosince 2009 23:24 )

Jojo, kdo jinému jámu kopá.....

vrba ( 3. prosince 2009 20:39 )

tsunami nakonec zasáhla i toho, kdo ji pomáhal rozvlnit. Pan soudce Baxa se angažoval v dušení Řápkové a člověk by tudíž předpokládal, že u něj je všechno čisté jako slovo boží. Inu taky není.

Zobrazit celou diskusi