Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odvážné dětské činy: Malí hrdinové získali ocenění!

Odvážné dětské činy získaly ocenění
Odvážné dětské činy získaly ocenění  (Autor: Foto abl)
Autor: hoř, SAN - 
2. prosince 2009
11:53

Maminka spadla ze schodů a prorazila si lebku! Nebýt desetiletého syna Michala Procházky, který duchapřítomně zasáhl, asi by zemřela.

Nejen za tento příběh, ale i za mnohé další dostaly děti z celého Česka na pražské Staroměstské radnici ocenění za Dětský čin roku 2009.

Patronkou projektu se stala mimo jiné i prezidentka Kapky naděje Vendula Svobodová. Tu atmosféra a fakt, že se stala patronkou Kláry (14), dojaly tak, že se rozplakala.

Odvážné dětské činy získaly ocenění Odvážné dětské činy získaly ocenění | Foto abl

„Moc se omlouvám, představuji si, že bych tady mohla takhle stát se svou Klárkou, které by bylo taky čtrnáct, promiňte,“ omlouvala se Svobodová. „Je mi moc líto, že jsem udělala scénu. Asi je to osud, že se ta dívka jmenuje stejně jako moje dcera,“ dodala později.

Pomoc ostatním lidem

Denisa Kalinová (10) přečetla příběh o tom, jak si našla svou ´kamarádku´ babičku, jíž pomáhá s domácími pracemi a ona jí na oplátku vypráví zážitky ze života.

Dobrý nápad

Pavla Kurková (8) vylíčila příběh o tom, jak si děvčata z jedné školy poradila se svými chlapeckými spolužáky a jejich zlobením. Vyhlásila totiž soutěž o gentlemana třídy, takže se chlapci snažili být slušní.

Pomoc jiným dětem

Klára Rejdová (14) převyprávěla, jak pomohla své kamarádce Anežce, která začala brát drogy. Přesvědčila ji, aby šla do protidrogového centra.

Zvláštní cena Učitelských novin

Tomáš Procházka (10) získal zvláštní ocenění za nejlépe napsanou práci, ve které popisoval, jak má velkou a báječnou rodinu.

Pomoc v rodině

Michal Šebesta (15) byl oceněn za příběh o své babičce, které byl oporou poté, když jí lékaři amputovali část nohy.

Záchrana lidského života

Patricie Dendengová (10) dostala ocenění za příběh o Michalu Procházkovi (11), který zachránil svou maminku poté, co spadla ze schodů a rozbila si hlavu. V tomto případě byly oceněny dvě děti – to, které se zachovalo jako hrdina, i dívka, jež o příběhu napsala.

Pomoc přírodě

Anna Šebestiánová (13) dostala ocenění za to, že přesvědčila svou rodinu, aby třídila odpad.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi