Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Staroměstkém náměstí se rozzářil vánoční strom

Autor: šim, šan - 
28. listopadu 2009
18:51

Úderem šesté hodiny večerní se na pražském Staroměstském náměstí 40 000 žárovičkami a 500 blesky rozsvítil vánoční strom. Sedmdesátiletý 22 metrů vysoký smrk bude v barvě šampaňského náměstí zdobit až do třetího ledna příštího roku.

„Jéééééé,“ zaznělo sborově celým náměstím v okamžiku, kdy se vánoční strom rozsvítil. Na zářící stromeček byly zvědavy tisíce lidí. Rodiče brali děti na ramena, aby lépe viděly. „To je nádhera,“ ozývalo se ze všech koutů náměstí. Moment rozzáření stromku umocnilo zhasnutí pouličního osvětlení těsně před 18. hodinou. Poté se ovšem opět rozsvítilo, náměstím se rozezněly koledy, Vánoce mohou přijít…

Dav návštěvníků, kteří se přišli na slavnostní rozsvícení stromu podívat, po pár minutách prořídl. Přesto vznikala tlačenice. Zejména starší lidé marně hledali volnou lavičku, na které by si odpočali.

„Jsem tu s vnučkou poprvé a taky naposledy. Je tu hrozně lidí. Svařák si snad dám raději doma,“ svěřila Nedělnímu Blesku Paní Marie (59) z Kladna. Maminky s kočárky zase zastávaly shodný názor, že organizátor měl vymezit průchod jen pro ně. Po nohama se lidem pletlo také množství odpadků, plechovky, lahve, kelímky.

Našlo se ale také mnoho příchozích, kterým stísněné podmínky na Staroměstském náměstí nevadily. Tříčlenná rodinka z Čelakovic jezdí na rozsvícení každý rok. „Je tu sice tlačenice, ale nám to náladu nezkazí. Už se těšíme na svařák,“ řekli.

Současně s rozsvícením stromu byly oficiálně otevřeny také vánoční trhy, které příchozím nabízí stánky zejména s vánočním a dárkovým zbožím či tradičním i netradičním občerstvením z Česka i zahraničí. Vánoční výzdoba trhu i náměstí je laděna do červenozlatých odstínů.

gogo ( 1. prosince 2009 08:27 )

To je neuvěřitelné... To možná i bezdomovci budou úžasem bez sebe .... A polívku dostanou zadarmo. Jak za císaře pána ...

clearstream ( 28. listopadu 2009 20:53 )

Jdete se podivat do Frankfurtu, jak vypada poradnej vanocnej jarmakr. Desitky krasnych kramu s mnozstvim netradicniho zbozi, kvanta lidi a fajn ceny - 2 decy puncu 2,5E. Ale hlavne ta honosnost. Dva kolotoce, krasne rozsvicene, kramy nejen na Römeru, ale i v bocnich ulickach. Praha je bida, Bratislava taky slabota a me rodne mesto je primo vtip...

Zobrazit celou diskusi