Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Policisté a hasiči jsou rozhořčeni: Půjdou do ulic!

Výkony policistů hodnotily ´vysoké šarže.´
Výkony policistů hodnotily ´vysoké šarže.´  (Autor: Ondřej Čermák)
Autor: ČTK - 
25. listopadu 2009
12:22

Policisté a hasiči se bouří kvůli plánovanému snižování platů. Chystají se tak 9.prosince demonstrovat před sídlem vlády. "Ano, mohu to potvrdit," řekl šéf policejních odborů Milan Štěpánek.

Vláda schválila balíček úsporných opatření, který od 1. ledna předpokládá mimo jiné i čtyřprocentní snížení platů státních zaměstnanců. Štěpánek už dříve uvedl, že policisté, hasiči a členové dalších odborů budou proti tomuto kroku protestovat v den, kdy bude sněmovna ve třetím čtení projednávat státní rozpočet.

Předseda hasičského odborového svazu Zdeněk Jindřich Oberreiter ve středu zopakoval, že hasiči se k protestu připojí, o plánovaném datu ale zatím nevěděl.

Odboráři úspory kritizují. Například právě snížení platů policistů podle nich povede k odchodu policistů ze sboru a ke snížení bezpečnostního standardu. Policisté a hasiči si také stěžovali, že s nimi o chystaných škrtech v rozpočtu nechce jednat ministerstvo vnitra ani předseda vlády Jan Fischer.

Ministr vnitra Martin Pecina doporučil odborářům, aby šli protestovat před sněmovnu, kde se bude projednávat rozpočet, a nikoliv před Strakovu akademii, tedy sídlo vlády. Štěpánek pak ale podotkl, že demonstraci nelze uskutečnit před sněmovnou, protože to zakazuje zákon.

pup70 ( 27. listopadu 2009 14:29 )

Když vidím policajty u nás jak celou noc nasazují život v autě za městem tak tvrdě že je ani projíždějící auto nezbudí tak se mi chce blejt

loulou ( 26. listopadu 2009 00:32 )

ŽE TY JSI TAKY TA VYLÍZANÁ POLICAJTSKÁ GUMA???? postřílíte kde koho můžete a budeš tady tvrdit , že nastavuješ krk cha chááááá. nevím nevím jestli pěší měšťák , kterej se celej den producíruje po procházkách si těch 20 měsíčně zaslouží

loulou ( 26. listopadu 2009 00:28 )

hasičům bych přidala ty si to zasloužej, ale těm pryžovejm gumám ani cent. není za co

depittacus ( 25. listopadu 2009 22:12 )

z textu je zřejmé,že pisatel nemá absolutní přehled o platech...co riziko při výkonu povolání? ať si to zkusí každou službu nasazovat holý život za těch pár tisícovek !!! ono v továrně, v teple, se toho moc nestane...zkus to v kriminále, tam budeš zadarmo jíst,pít a válet si koule a ještě ti to započítají do důchodu

kefudka ( 25. listopadu 2009 18:27 )

peníze přeji, těm bych platy nesnižovala , odvádí vskutku velmi těžkou a náročnou práci. Policisté ? každou chvíli čteme že polici zneužívají svého postavení sami se podílí na nekalé činnosti atd atd.

Zobrazit celou diskusi