Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Staroměstské náměstí: Strom už stojí, rozzáří se v sobotu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Barbora Šancová - 
25. listopadu 2009
05:00

Symbol Vánoc dorazil do Prahy! Na pražském Staroměstském náměstí se od úterní jedné hodiny v noci tyčí přes 20 metrů vysoký smrk.

Několik tisíc žároviček se rozzáří už v sobotu, kdy zároveň začínají vánoční trhy. Ceny za různé dobroty budou letos stejné, jako byly loni. Třeba za klobásku zaplatíte 50 korun, za svařák pětačtyřicet.

Sedmdesátiletý smrk pochází z Vrchlabí z Krkonoš a slavnostně se rozsvítí v sobotu v 18 hodin. Jak bude strom vypadat, ale organizátoři zatím tají. S ozdobami zřejmě šetřit nebudou – na loňském stromě totiž svítilo 70 tisíc žárovek. Nehrozí ale, že strom spadne jako v roce 2003, kdy zranil hned pět lidí?„Je ve třech částech připevněn ocelovými lany, která jsou přivázaná za šestitunové kvádry,“ popsala zabezpečení mluvčí trhů Hana Tietze.„Smrk je navíc zapuštěný dva metry do země, takže nebezpečí nehrozí,“ dodala.

Jednou z inovací vánočních trhů je, že pódium, kde probíhají různá představení, nebude umístěné pouze na Staroměstském náměstí, ale těšit se na něj můžete i na Václaváku. „Tam v minulých letech nebylo kvůli stavbě kolektorů,“ vysvětlila mluvčí. Na obou pódiích bude podle organizátorské společnosti probíhat bohatý program.

Přečtěte si program trhů a doprovodných akcí na Václavském a Staroměstském náměstí.

„Lidé budou moci zhlédnout různá divadelní představení, vyslechnout dětské sbory a připravena je i další hudební produkce,“ vylíčila Tietze. A na co se mohou těšit děti? „Největším lákadlem bude pro ně asi Mikuláš, který je přivítá na Staroměstském náměstí,“ dodala. Trdelníky, medovinu a různé dárky bude jen na Václaváku prodávat na 60 stánkařů. Na Staromáku ještě o 40 víc. Trhy potrvají až do 3. ledna příštího roku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi