Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zoo Liberec: Párek lvů zabil bílou tygřici Isabellu!

Autor: pes - 
19. listopadu 2009
22:04

Velká zvířecí tragédie se ve čtvrtek odehrála v několika vteřinách v liberecké zoologické zahradě. Při vypouštění šelem z vnitřních ubikací do venkovního výběhu se k sobě dostal párek lvů, samec Sultán (14) a samice Elsa (11), a samice bílého tygra Isabella (†17).

Ta střet nepřežila. Isabella byla zakladatelkou chovu bílého tygra v liberecké zoo.

Čtvrtek 19. listopadu 2009 se zapíše do historie liberecké zoo černým písmem. „K nešťastné události došlo velice rychle a bohužel jí nešlo žádným způsobem předejít.

439617:gallery:true:true

Lvi se dostali k tygřici ve venkovním výběhu ze své ubikace, když se jim podařilo nadzvednout takzvaný šubr, klecová bezpečnostní dvířka v prostoru zvaném křižovatka. K těmto místům nemají při vypouštění zvířat ošetřovatelé žádný přístup ani vizuální kontakt,“ řekl Blesku mluvčí Zoologické zahrady v Liberci Ivan Langer.

Lvi proběhli do vnějšího výběhu k tygřici, na kterou zaútočili. Ošetřovatelům se posléze podařilo dvojici vydrážděných lvů z výběhu odehnat. Smrtelně zraněná Izabella už ale v tu chvíli neměla žádnou naději na přežití a zemřela.

Při neštěstí v zoo nemohlo nastat zranění personálu zoologické zahrady, natož pak jejích návštěvníků. Prostory zvířat a lidí podle něho vzájemně odděluje několikanásobné jištění, takže žádný fyzický kontakt šelem s okolím není v žádném případě možný. „Ztráta tygřice Isabelly je pro naši zoologickou zahradu velkou tragédií. Byla zakladatelkou rodu bílých tygrů,“

Bílí tygři v Liberci
Isabella byla zakladatelkou chovu bílého tygra v Zoo Liberec. Pod Ještěd přicestovala jako dvouletá v roce 1994 ze Zoo Eskilstuna (Švédsko) se svým dvojčetem Columbem. Po výměně samců v roce 1999 a následném spojení se samcem Sitarem Isabella porodila v roce 2002 trojčata Artemis, Afroditu a Achilla. Zoo Liberec v současnosti ještě chová samce Parise (4 roky) a samici Suryu Báru (1 rok).

Lvi Sultán (14 let) a Elsa (11 let) pocházejí ze Zoo Givskud z Dánska, odkud do Liberce dorazili v roce 2001.

szarka ( 20. listopadu 2009 15:07 )

Tebe bych zahubil ty č.u.r.á.k.u zasranej.

didi5 ( 20. listopadu 2009 14:04 )

TY JSI ALE DEBIL!!! A co delas ty?? Zeres,s.eres,smrdis a valis se jiste taky.Co takhle odstrelit takovyho kre.tena jako jsi ty???!!!!Zadna tragedie pro spolecnost by to jiste nebyla,proste o jednoho primitiva min!

kaipez ( 20. listopadu 2009 13:04 )

Jednoznačně je to chyba celé liberecké ZOO. Vidím v tom zanedbání, možná i úmysl. Samotní zaměstnanci musí mít máslo na hlavě.

szarka ( 20. listopadu 2009 09:52 )

Kdysi jsme jezdili velmi často do Liberce a byli jsme mezi prvními kteří poprvé spatřili bílé tygry, ještě v karanténě. Je mi moc smutno, byla nádherná. Tady se nedá mluvit o selhání, ale o nezodpovědnost. Laik až teď se dozvídá jakým způsobem to bylo zajištěný. Vždy jsem si myslel, že tam je minimálně dvojí nebo i více jištění. Exemplárně bych potrestal zodpovědné osoby, tady neexistuje žádná omluva.

romario71 ( 20. listopadu 2009 09:39 )

Jak někdo může napsat, že toto nikdo nemohl.Můžou za to ten kdo odpovídá za bezpečnost výběhu a dále si musí dávat pozor ošetřovatelé, tak i vedení zoo.Pokud se tento druh nesnáší, tak má být oddělen tak, že se k sobě nedostane a ne, že je dělí jedna přepážka kterou si otevřou.

Zobrazit celou diskusi