Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ústí nad Labem: Betonová příšera obklíčila kostel

Autor: Ondřej Čermák - 
13. listopadu 2009
04:22

Trafostanice nebo Betonová příšera. Takto obyvatelé Ústí nad Labem překřtili megalomanský obchodní dům Forum, který byl včera slavnostně otevřen v centru města.

Kontroverzní stavba ze tří stran obklíčila kostel Nanebevzetí Panny Marie, který je jednou z mála městských památek. Mnoha lidem proto hýbe žlučí, na druhou stranu má i zastánce.

Mažoretky, krasobruslařská exhibice, slovní výlevy politiků, vystoupení hvězdičky Adriane Craft Kopecké ze semifinále Česko Slovenské SuperStar a davy nedočkavých, ale spořádaných zákazníků. Tak to včera vypadalo na slavnostním otevření obchodního domu v centru Ústí nad Labem.

Stavba ve městě vyvolala vlnu diskusí. Co vadí kritikům? Především umístění komplexu. Hranaté budovy obklíčily hned ze tří stran jednu z mála památek v průmyslovém Ústí – kostel Nanebevzetí Panny Marie se šikmou věží. „Dříve bylo na kostel krásně vidět. A co vidíme teď? Betonové krychle obchoďáku a nad nimi kousek věže. Ta stavba se sem vůbec nehodí. Hodila by se někam na kraj města do průmyslové zóny, ale ne do centra,“ myslí si jeden z kritiků, projektant Martin Staněk.

Zastánci Fora to vidí úplně opačně. „Mně to nevadí. Dříve tu byla hrůzostrašná komunistická tržnice, tohle je o mnoho lepší,“ myslí si Petr Zaremba.

Z Fora je nadšený i ústecký primátor Jan Kubata. „Máme konečně pořádné obchodní centrum, na které může být město pyšné,“ řekl primátor při slavnostním otevření.


OC Forum alias Trafostanice

Forum slavnostně otevřené včerejšího dne je největším obchodním a zábavním centrem v Ústí nad Labem. Obyvatelé ho už při stavbě překřtili na Trafostanici či Betonovou příšeru. Uvnitř bude přes 100 obchodů a poskytne lidem až 500 pracovních míst. Celková pronajímatelná plocha je 27 tisíc metrů čtverečních, výstavba stála zhruba 1,8 miliardy korun.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mim33 ( 15. listopadu 2009 22:39 )

Neustojej to, pokud na konkurenci nezareagujou a většina bude mít o víkendu dál zavřeno jako tuto sobotu a neděli. Lidi si zvyknou chodit jen do Fora a Labe dopadne špatně.

mim33 ( 15. listopadu 2009 22:39 )

Neustojej to, pokud na konkurenci nezareagujou a většina bude mít o víkendu dál zavřeno jako tuto sobotu a neděli. Lidi si zvyknou chodit jen do Fora a Labe dopadne špatně.

mirdass ( 15. listopadu 2009 22:26 )

No to je fakt a raději nekoukat na ty jejich opatlaný zástěry Jinak mě se Labe jako budova zvenku vážně líbí.Na to,že jí bude skoro 40,tak myslím že to není vůbec zlý.Nebudu se ted bavit o tom,že by zevnitř potřebovalo zmodernizovat,na to jednou určitě dojde.Jinak ve městě jsou horší budovy jako třeba praván strany "Masaryčky"a další hrůzy jako "Vana "atd.Já všem v Labi fandím,budou to mít ted těžký,ale snad to ustojej!

klarisa2 ( 15. listopadu 2009 18:58 )

no, tak to labe se jim nějak nepovedlo. když jsem viděla jak vypadalo ústí za 1. republiky a jak ho dokázali komunisti "zvelebit" tak se mi otvírá kudla v kapse. škoda, že češi nejsou víc podnikavý a nechají si tu rozprodat i to poslední co jim tu zbylo. ale to je zase diskuze o něčem jiným. tak snad naši lidi dostanou rozum a nakupovat přestanou, aby se rákosníci trochu probrali jídlo docela dobrý, jen nepřemýšlet co je to za maso

mirdass ( 15. listopadu 2009 14:14 )

Nene,jen nechápu,proč by se všechno staré mělo hned bourat,nebo předávat do rukou nějakým nadnárodním řetězcům.Z vietnamců v Labi nemám taky radost,ale dokud u nich budou naši lidi nakupovat,tak tu budou....!Ale jídlo mají dobrý nééé?

Zobrazit celou diskusi