Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kovářová chce prosadit výživné 20 % z platu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, brum - 
12. listopadu 2009
10:08

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová by ráda sjednotila postup soudců, kteří rozhodují o výši výživného na dítě.

„Dovedla bych si představit, že by se ta částka pohybovala kolem dvaceti procent. Ještě bychom ale určitě měli debatovat o tom, jestli by toto procento zůstalo i při větším počtu dětí,“ řekla ministryně deníku Právo.

Vyžádala si sjednocovací stanovisko Nejvyššího soudu, který by se měl k problému vyjádřit do konce listopadu. Ministryně chce poté stanovit jakousi středovou finanční částku, ze které by soudce při své úvaze vycházel. Uvedla to na dnešním setkání s novináři.

"Na základě stanoviska Nejvyššího soudu budeme dál jednat se soudy, zda by bylo možno zvolit nějakou jednotnou linii a podívat se na minimální výši výživného, na průměrné výživné a na to, jak se výše výživného určuje," řekla Kovářová, která už měla kvůli této problematice poradu s předsedy krajských a vyšších soudů.

Náměstek Kovářové pro sekci legislativy Marek Görges doplnil, že podstatou této snahy je co možná nejvíce sjednotit stávající praxi. "Nemělo by se stávat, že stejné dítě ze stejného města dostane v Plzni výživné 1000 korun a v Hradci Králové 3000 korun, budou-li ty (rodinné) poměry stejné," vysvětlil. Dodal ale, že cílem ministerstva není vytvořit závazné tabulky pro všechny - výživné bude i nadále vždy určováno individuálně podle okolností konkrétního případu.

Stanovená středová částka by měla představovat výživné, které by měl soudce přiznat, pokud v případu nezjistí další okolnosti, jež výši výživného ovlivní. Soud bude vždy přihlížet například k rozdílným cenovým hladinám v různých městech.

siroky11 ( 12. listopadu 2009 15:02 )

Otázkou ale zůstává, jaká je matka. Pokud bude (jako většina je) vypočítavá mrcha, tak na to vždy musí doplatit chlap a baba touto situací bude chlapa vydírat! Je to problém!

siroky11 ( 12. listopadu 2009 14:17 )

Věřím, že rozvedení (většinou) otcové budou proti, ale dítě také musí jíst, strojit se a potýkat se s náklady, co přináší život. Mělo by to ale také rovným dílem platit na platící ženy (ti si většinou vybrečí vyjímky)!!! Dítě je zodpovědnost, která se Vám v jeho dospělosti vymstí, na to se připravte většinou všichni!

bublinkab ( 12. listopadu 2009 13:09 )

My s mužem řešíme problém s jeho bývalou ženou. Našla si milence, muž od ní odešel, do týdne mu na chalupu, kam se"odstěhoval"(veškeré vybavení jí zůstalo v čerstvě zrekonstruovaném bytě) sbalila i oba syny, co spolu měli. Sbalila-rozuměj,pár kousků oblečení.S mužem jsme se seznámili cca 6 měsíců po té,co od ženy odešel. A od té doby se rozvedli a do kola se soudí o alimenty. Matce, která má příjem cca 25 000,- vyměřil soud alimenty na v té době 7 a 9 leté děti 3 100,-kč. Později otěhotněla a po dobu MD, podotýkám,že žije s otcem svého syna ve spol.domácnosti, platila na syny 500,-kč, to už klukům bylo 9 a 11. A to chtěla úplně zrušit výživné-MAMINKA! Takže si myslím, že jakýsi celorepublikový výměr alimentů byl jen k dobru.Udělat několik "pásem" z příjmu od-do bude výživné tolik, z příjmu od-do tolik! Pak by hekání na téma jsem samoživitelka bylo pasé. Tím, že si místo dětí vybrala život s milencem a pořídili si další dítě, to je její rozhodnutí!!!A názor, že někdo maká, aby se mohl rozvedený partner doma válet a dítě se mělo jako "makající"rodič je smutný.PROBOHA VŽDYŤ TY PENÍZE DÁVÁTE SVÝM DĚTEM!!!

palko1961 ( 12. listopadu 2009 12:44 )

urednicka vlada je zatim ta nejlepsi jaka zatim byla. Je poznat,ze ma rada lid a dela vse nejlesi k jejich spokojenosti. Stop politickym vladam!

xxxliones ( 12. listopadu 2009 11:19 )

Nemyslím si, že je to dobrý nápad a zásadně s tím nesouhlasím. Chápu samostatné matky, které jiné příjmy nemají anebo jim otcové dluží na alimentech, ale stanovit 20% výživné z platu??? Sotva s ním vyjdu teď. Přítem pravidelně platí alimenty na 2 děti a ještě jim kupuje všechno možné, navíc má exekuce nejen na platu. Prostě nesouhlas!!!

Zobrazit celou diskusi