Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Našel se hrob svaté Anežky České?!

Svatá Anežka Česká
Svatá Anežka Česká  (Autor: Wikipedia.cz)
Autor: ČTK - 
10. listopadu 2009
18:25

Je to velký objev nebo pouze planý poplach? Restaurátoři možná našli v pražském kostele sv. Haštala hrob sv. Anežky České. Definitivně nález potvrdí až otevření hrobu.

"Radarový průzkum potvrdil možný nález předpokládané schránky s ostatky a insigniemi svaté Anežky Přemyslovny," řekl restaurátor Denis Anfilov.

Hrob svaté Anežky České je dlouhodobě považován za ztracený, přesto v povědomí mnohých lidí dlouho byla představa, že Anežčin hrob je ukryt právě u sv. Haštala.

"Případné nalezení hrobu Anežky České by bylo velikou událostí nejen pro archeology, ale především pro církev," řekl mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

Radar podle restaurátorů potvrdil, že pod zemí se nejspíš ukrývá přibližně půl metru dlouhá truhla a dva kovové předměty. Mohlo by se jednat o královskou pečeť a berlu abatyše.

K obnovení průzkumů v kostele sv. Haštala vedlo restaurátory neobvyklé setkání. V dubnu se při práci v dílně na faře u sv. Haštala sešli s řádovou sestrou Annou Koláčkovou, františkánkou z kláštera sv. Kříže v Kroměříži. "Přijela do Prahy s jasným cílem - najít hrob sv. Anežky," vzpomíná Anfilov. Řádovou sestru k pátrání vedly informace pocházející z 20. a 50 let. 20. století, k nimž se nedávno dostala.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi