Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ptačí chřipka udeřila na farmu u Českých Budějovic!

Ptačí chřipka se objevila na farmě v Třebíně u Českých Budějovic!
Ptačí chřipka se objevila na farmě v Třebíně u Českých Budějovic!  (Autor: ČTK)
Autor: pal, ČTK - 
6. listopadu 2009
19:43

Nebezpečný virus ptačí chřipky H5N3 se opět objevil v ČR! Tentokrát na farmě v Třebíně u Českých Budějovic. Kvůli jedné nakažené kachně musel být utracen celý chov s 250 ptáky.

Virus H5N3 se objevil u jedné z kachen chovu, všechny ostatní, jak informovala TV Nova, tak dnes musely dostat smrtící injekci. Virus byl zjištěn v chovu, který je určen pro snůšku vajec na rozmnožování kachen divokých pro příští rok. "Jedná se o 280 kusů. To je malý chov. Díky tomu se nám může podařit rychlá likvidace a ohnisko budeme moci odhlásit," informoval bezpečností radu kraje ředitel krajské veterinární správy František Kouba.

Mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben řekl, že se jedná o nízce nakažlivý typ viru, který není přenosný na člověka. Potenciálně nebezpečný člověku může být vysoce patogenní virus. Úmrtí na ptačí chřipku jsou známy třeba z jihovýchodní Asie, kde však jsou jiné hygienické návyky. Lidé tam žijí s drůbeží pod jednou střechou, k pochoutkám patří drůbeží krev a podobně, uvedl Duben.

V zóně 1 km od ohniska výskytu bylo zavedeno ochranné pásmo. Lidé zde svá chovná zvířata musí zavřít do voliér. Rybník, u kterého se voliéry s postiženým chovem nacházejí, je vypuštěný. Nehrozí proto, že by se do oblasti stahovalo další vodní ptactvo.

Chov patří Lesům a rybníkům města České Budějovice a krajská veterinární správa chovatele informovala o nutných opatřeních. Nyní je zabezpečen tak, aby se co nejvíce snížilo nebezpečí šíření nákazy. "Dojde k utracení veškeré vodní drůbeže v chovu. Musíme zlikvidovat podestýlku a všechno krmení, aby se nákaza nešířila dál," uvedl Kouba.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi