Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Orkán v Česku: Záchranáři pátrají po dvou turistech!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: rvs - 
4. listopadu 2009
14:27

Na pomezí Jeseníků a Orlických hor pátrají záchranáři po dvou polských turistech, kteří se ztratili v mlze a vánici, a je možné, že v horách zabloudili na českou stranu.

O spolupráci v pátrání požádala polská horská služba své české kolegy po poledni. Jizerské i Orlické hory, ale i Krkonoše zasáhlo v posledních hodinách extrémní počasí. Fouká silný vítr, který na Šeráku v Jeseníkách už dokonce v nárazech přesáhl 133 kilometrů za hodinu a dosahuje tak síly orkánu!

Dopravu komplikuje mlha, sněžení a kluzké vozovky, na některých místech jsou silnice zablokovány a tvoří se kolony. Většina řidičů totiž cestu do hor podcenila, nemá sněhové řetězy a kluzkou silnici není schopna vyjet. U Studence mezi Vrchlabím a novou Pakou nezvládl řízení řidič kamionu s naloženými auty a vjel do příkopu. Na místě se tvoří kolony. Na několika místech zatarasily cestu padající stromy.

Podle meteorologů je současné počasí frontální poruchou a v příštích dnech by mělo být mnohem mírnější. "Nejvyšší nárazy větru o síle orkánu byly na českých horách dnes kolem 13. hodiny, nyní by se měl vítr postupně zmírňovat a v noci už by měl foukat v nárazech do 80 metrů za hodinu," řekla pro Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová z agentury Meteosat. "Během zítřka by měly ustat i srážky a teploty se budou pohybovat kolem + 2° Celsia," doplnila Honsová.

Výzva pro čtenáře: Setkali jste se v poslední době s extrémním počasím na českých horách? Napište nám, nebo pošlete fotografii na online@blesk.cz.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi