Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Protesty farmářů: Vylijí půl milionu litrů mléka!

Protesty farmářů: Vylijí půl milionu litrů mléka!
Protesty farmářů: Vylijí půl milionu litrů mléka!  (Autor: Zbyněk Schnapka )
Autor: ČTK, pal - 
28. října 2009
05:00

Zemědělci ve čtvrtek vylijí celkem zhruba 500.000 litrů mléka na nejméně osmi místech ČR! Budou tímto způsobem protestovat proti nízkým výkupním cenám, kvůli kterým prý musejí snižovat početní stavy krav.

Plánované množství 500.000 litrů vylitého mléka odpovídá zhruba sedmi procentům jeho tuzemské denní produkce, která činí 7,3 milionu litrů. Prezident Agrární komory Jan Veleba uvedl, že podle jeho informací zemědělci budou mléko vylévat na pole poblíž obce Puklice u Jihlavy, Oslavan v okrese Brno-venkov, na Kroměřížsku, u Ústí nad Orlicí, na Blanensku, v jižních Čechách, na Plzeňsku a na Náchodsku.

Protestní akci si podle Veleby organizují sami farmáři v regionech. Někteří zemědělci prý uvažují o tom, že mléko budou vylévat i v pátek. "Agrární komora tyto farmáře podporuje a staví se za ně," podotkl Veleba, podle kterého je vylévání mléka krajním a zoufalým gestem farmářů.

Mlékárny nyní za litr mléka platí producentům kolem 5,50 Kč. Podle farmářů by reálná cena včetně přiměřeného zisku měla být kolem 40 eurocentů, tedy zhruba deset korun.

Pokud nepomůže páteční protest, zahájí farmáři z Plzeňska razantnější akce proti konkrétním mlékárnám a obchodním řetězcům. Nejprve by je začali blokovat a poté by přestali mléko dodávat. Po dnešním jednání sedláků z Plzeňska to ČTK řekl předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václav Bulín.

Akce proti nízkým výkupním cenám mléka, o třetinu nižším než je nákladová cena, se bude konat v celé republice ve čtvrtek, na Plzeňsku v pátek. Zemědělci ze zhruba 35 farem z Plzeňska vylijí na pole minimálně 25.000 litrů mléka. "Shromáždíme se v 09:00 na křižovatce u kralovické mlékárny, odkud vyjedeme s pěti fekálními vozy přes město až do Hadačky, kde mléko kolem 10:00 vystříkáme na pole," uvedl Bulín. Na místě má být minimálně 150 zemědělců.

stastnyjim ( 28. října 2009 21:10 )

Fjodore Michajloviči, a to jako teď není všem přístupné?

stefa ( 28. října 2009 14:31 )

Samozřejmě s vylitím mléka do polí nesouhlasím.Lépe by zemědělci udělali kdyby mléko darovali na různých místech republiky třeba azylovým domům pro klienty kteří jsou sociální případy nebo bezdomovci.To by udělali opravdu lépe.

artaius ( 28. října 2009 12:49 )

Všichni co tady píšete ty srágory,tomu rozumíte jako kočka petrželi.Jste úplně vypatlaní.Vždycky byly v zemědělství dotace a to z mnoha důvodů.To hospodský nepochopí,co to je třeba moc sucha,nebo opačně moc vlhka a neůroda.Jsta normální tupci a melete nesmysly.Když nevíte o čem je tu řeč,jděte si raději napustit vodu místo mléka.

komarius ( 28. října 2009 12:41 )

Na jednom konci světa není co žrát a na druhém se potraviny ničí!!!!

dostojevskij ( 28. října 2009 12:36 )

Už za 1. republiky bylo mléko a brambory dostupné všem. Styďte se!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi