Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trhlina na zdi vyděsila obyvatele v pražských Dejvicích

Autor: Martin Mithofer - 
21. října 2009
12:17

Na Praze 6 v Dejvicích v ulici Václavkova se na domu objevily praskliny ve zdi. Na místo okamžitě dorazili hasiči a policisté. Je to jen několik dnů poté, co došlo k tragédii v Soukenické ulici, kde se zřítil dům a zahynuli čtyři dělníci.

Místo prozkoumávají dvě hasičské jednotky a deset policistů. Na místě je i městský statik Petr Macháně. V obytném domě bydlí údajně šest až sedm rodin, které byly dočasně evakuovány.

Policisté ve spolupráci se statikem uzavřeli okolní dva domy. Osoby byly vyvedeny a před vstupy do ohrožených objektů byla natažena policejní páska.

"Trhliny našel správce ráno, schodiště zřetelně pokleslo. Prasklina se táhne po obvodové zdi od sklepa až po půdu." řekl reportérovi Blesku pan Vladimír Kačmera, který žije v poškozeném domě.

V 13:30 statik Petr Macháně rozhodl, že lidem nehrozí bezprostřední nebezpečí a tak se pomalu mohli vrátit zpět do svých bytů.

"Došlo k poklesu nosné zdi schodišťové a to ve všech patrech. Jedná se o trhliny okolo 4-5mm. Zatím bezprostřední zřícení nehrozí, ale celá situace se bude řešit odpoledne na stavebním úřadě," vysvětlil situaci statik Petr Macháně.

419090:gallery:true:true

"Situace není tak vážná, aby se dům musel ihned vyklidit. Zatím nám není jasné, proč k tomu došlo," dodal.

"Byly zjištěny nové trhliny, zejména ve dvorní  fasádě a schodišťových konstrukcích. Trhliny se objevily cca v průběhu 24 hod. Stavební úřad Prahy 6 proto nařídil vlastníkovi domu okamžité zabezpečovací práce, které musí realizovat ve lhůtě do 3 dnů," sdělil tiskový mluvčí pro Prahu 6 Martin Šalek.

Zobrazit celou diskusi