Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další velký zátah proti neonacistům!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK, jos, tbc - 
21. října 2009
12:37

Při zátahu proti pravicovým radikálům policie včera ráno zadržela skoro tři desítky lidí. Policisté zasahovali v Praze, Českých Budějovicích, Mimoni nebo Hodoníně. Mezi zadrženými byl také člen Dělnické strany.

„Mohu potvrdit, že probíhá několik akcí, na kterých detektivové dlouhodobě spolupracovali,“ řekl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták s tím, že bližší informace zatím sdělovat nebude. Podrobnosti údajně policie zveřejní nejdříve začátkem příštího týdne.

V Českých Budějovicích vtrhla ráno asi desítka policistů do bytu v domě na sídlišti Vltava a zadržela jednoho muže. Policisté si s sebou odnesli i několik pytlů s neznámým obsahem. Podobnou razii uskutečnili detektivové už v červnu. Tehdy obvinili deset lidí, kteří podle policie organizovali od loňského dubna 11 koncertů s vědomím, že účinkující i diváci na nich šíří myšlenky neonacismu, rasismu, xenofobie a že se na nich propaguje hnutí Národní odpor. Obvinění popírají, že by se dopustili jakéhokoliv trestného činu.

Písňové texty údajně oslavovaly třetí říši, antisemitismus nebo čistotu rasy. Hudebníci také podle policie vyzývali k provolávání hesel »Heil Hitler« či »Sieg Heil«. Obviněným hrozí za podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka od tří do osmi let vězení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi