Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Když, nájemníku, nezaplatíš, zaslepíme ti komín!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Jitka Žigová - 
13. října 2009
05:00

Za vyděrače má zástupce města Rtyně v Podkrkonoší Petr Kašpar (39). Dokonce na ně podal trestní oznámení. Muž je jedním z nájemníků městských bytů, kterým úředníci pohrozili zaslepením komínů, pokud se odmítnou podílet ve formě splátek na úhradě jimi naplánované opravy závadných komínů.

Tohle sdělení lidem zaslali, přestože nájemníci namítli, že jde podle zákona o rekonstrukci, kterou by měl hradit pronajímatel a ne nájemník.

„Je špatný, když město používá nátlak a dokáže poslat takový dopis přesto, že jsem nikdy nic nezanedbal a řádně platím nájem,“ řekl v obavách nájemník, který odmítl dohodu podepsat a marně město odkazoval na zákon.

Ten samozřejmě nevylučuje, že obě strany mohou opravu společně projednat a dohodnout se. Jenže město bez jejich vědomí zvolilo i firmu, která by měla opravu provést. A ta není nejlevnější. Sami nájemníci našli firmu s nabídkou za poloviční sumu. Na stranu nájemníka se přitom postavilo i Sdružení obrany spotřebitelů. „Podle našeho názoru se může jednat o vydírání,“ řekl mluvčí sdružení Jan Mišurec.

I přes argumenty nájemníků je ale vedení města přesvědčeno, že jednalo oprávněně. „Kauza je nešťastná a komunikativně špatně vedena, ale to vyjádření v dopise je po všech těch jednáních pro naše město nejvhodnějším řešením,“ reagoval na stížnost nájemníků starosta Rtyně v Podkrkonoší Zdeněk Špringr. Dodal, že trvá na zaslepení komínů těm, co nezaplatí. O sporu tak možná rozhodne až soud.

kdo25 ( 17. března 2010 21:57 )

SBF prohrála první soud s nájemníky - odvolání proti předběžnému opatření. I přes pravomocné usnesení o předběžném opatření směřující k uvedení komínu do provozu p. Ilchman nic neudělal. OS soud v Trutnově udělil SBF pokutu 40.000,-Kč a úhradu nákladů právníka ve výši téměř 5.000,-Kč. To se mají nájemníci na co těšit, asi zvednou nájmy, nebo to zaplatí p. Ilchman ze svého ? . Nakonec, proč by mu nepřispěl pan starosta a členové rady, když mu vše schvalují. To bude ještě celkem švanda.

whitebeard ( 15. října 2009 16:22 )

občane plať daně a hlavně po nás nic nechtěj ..taky mám s nimi své zkušenosti, tolik neumětelů na jedné hromadě člověk hned tak nenajde

siroky11 ( 13. října 2009 10:35 )

Co jste si zvolili, to máte!!!

labe ( 13. října 2009 09:54 )

To by si žádný národní výbor nedovolil!!!!!!

Zobrazit celou diskusi