Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Papež zastaví dopravu

Autor: ČTK, Kateřina Kotalová - 
26. září 2009
10:40

Návštěva papeže Benedikta XVI. je velkou událostí pro věřící, kteří se na jeho mše sjedou z celé republiky. Jenomže vás, kteří se během víkendu budete hnát dálnicí D1 čekají dopravní omezení a to bez ohledu na vyznání...

Na brněnské letiště Tuřany, kde proběhne papežova první letošní mše v ČR, podle odhadů organizátorů přijede až 100 000 lidí. Číslo ale může být mnohem vyšší, lidé totiž mohou přijet i bez ohlášení, tedy bez rezervace. Na letištní ploše se návštěvníci rozdělí do ohraničených sektorů podle svých místenek. Kdo přijde bez rezervace, dostane se jen do některého ze zadních sektorů. Areál v Brně pro mši s papežem pojme až 150 000 lidí. Pro 123 000 poutníků vytyčí na pozemku sektory, za nimi je rezervní plocha pro 30 000 lidí. Mši provází patrně největší dopravní omezení v Brně a okolí za posledních 20 let.

Zavřou D1

Papežova návštěva si vyžádá uzavření nejfrekventovanější dálnice. D1 bude od 196. kilometru do 203. kilometru, tedy od prvního brněnského sjezdu ve směru od Olomouce, po křížení s dálnicí D2 v obou směrech uzavřena. Omezení bude platit od sobotního večera 26. září do nedělního večera 27. září. Na dálnici totiž budou parkovat autobusy, policie počítá se dvěma tisíci vozů. „Vzhledem k počasí, jímž si nikdy nemůžeme být jisti, není možné autobusy dát na nezpevněné plochy," řekl Karl Pospíšil z krajského policejního ředitelství. Osobní auta budou parkovat na starém letišti v Brně-Slatině, připravená parkovací místa pojmou 25 až 30 tisíc vozů.


Hrozí dopravní kolaps!
Organizátoři návštěvníky vyzvali, aby do Brna přijeli včas. Jinak se budou tvořit zácpy. Mše je plánovaná na 10:00, areál letiště bude otevřen již od 4:00, po 6:00 začne program obsahující modlitby, hudební vystoupení i rozjímání.
Věřící, kteří do města přijedou vlakem nebo hromadnou dopravou, by si podle organizátorů měli ještě doma koupit zpáteční lístek. Nejbližší malá nádraží ve Šlapanicích a ve Slatině na nápor vydávání lístků nebudou vybavena.

Parkovat lze jen ve vyhrazených prostorách

Organizátoři vyzývají motoristy, aby se nesnažili své auto zaparkovat v obcích ani městských částech blízkých letišti. Všechny automobily budou směrovat na centrální parkoviště. Z něj budou vyjíždět autobusy hromadné dopravy přímo na letiště.

Dráhy i dopravní podnik posílí dopravu
České dráhy vypraví do Brna speciální spoje z Pardubic, Jihlavy a dalších měst, posílí také běžné regionální vlaky. Lidé všechny spoje budou moci vyhledat na internetu, dráhy je vloží do elektronického vyhledavače. Mimořádnou dopravu připravuje i brněnský dopravní podnik, z centra budou autobusy na letiště jezdit, když bude potřeba, i v minutovém intervalu.

Papežovy mše spojí speciální rychlík

Poutníkům také organizátoři doporučují, aby se vraceli stejnou cestou, jíž na mši přijeli. Výjimku by měli tvořit účastníci, kteří se budou chtít z Brna dostat na další papežův program do Staré Boleslavi. Benedikt XVI. se tam setká s mládeží. Přímo ze Slatiny proto poutníky do středních Čech odvezou speciální rychlíky. Pojmou 2200 cestujících.

Speciální vlaky:

Pardubice (5:49) – Brno Slatina
Brno Slatina (14:55) – Stará Boleslav (1 100 míst k sezení)
Jihlava (4:40) – Brno Slatina
Brno Slatina (14:37) – Stará Boleslav (1 100 míst k sezení)
Žďár nad Sázavou (5:36) – Brno Slatina (434 míst k sezení)
Bojkovice (5:00) – Veselí nad Moravou (6:00) – Brno (576 míst k sezení)
Slavičín (5:25) – Veselí nad Moravou (7:00) – Brno (672 míst k sezení)
Třebíč (5:42) – Brno
Brno hl. nádraží – Slatina (5:52, 6:30, 7:40, 8:35, 9:31)
Slatina – Brno hl. nádraží (13:37, 14:31, 15:20, 16:31)

Město Stará Boleslav se na dva dny zavře
Návštěva papeže Benedikta XVI. výrazně omezí dopravu také ve Staré Boleslavi, kde se bude v pondělí 28. září za jeho přítomnosti konat bohoslužba. Město bude od nedělního odpoledne do pondělního podvečera pro dopravu zcela uzavřeno. Lidé, kteří přijedou auty, budou moci využít dvou záchytných parkovišť, očekává se však velký nápor a na ten parkoviště ve Staré Boleslavi nejsou připravena. Nejvýhodnější proto bude využívat hromadnou dopravu. Vlak zastavuje ve stanici Stará Boleslav na trati Ústí nad Labem - Mělník - Lysá nad Labem, asi 2,5 kilometru od místa konání bohoslužby. Pro lidi s omezenou pohyblivostí a starší účastníky bude vypravována kyvadlová autobusová doprava od vlakového nádraží do areálu autobusového nádraží ve Staré Boleslavi. Kyvadlová autobusová doprava bude v pravidelných intervalech jezdit i z Prahy - ze stanic metra Černý Most (linka B) a Letňany (linka C).

Po vlastní ose jedině za kuropění
Pokud se účastníci bohoslužby rozhodnou přicestovat vlastním autem, doporučují organizátoři příjezd v rozmezí mezi 4:00 a 7:00. Pro parkování osobních automobilů budou fungovat dvě záchytná parkoviště na okraji města. Pro parkování zájezdových autobusů ze všech směrů jsou navrženy plochy v areálu Jaselských kasáren Armády České republiky ve Staré Boleslavi.
Bohoslužba s papežem se bude konat na Proboštské louce, zájem o ní dosud projevilo 30.000 poutníků. Vstup na louku bude možný už od 4:00

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi