Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Požár v Bohnicích: Pacientka zapálila pokoj

Bohnice
Bohnice  (Autor: Petr Bělka)
Autor: INT - 
22. září 2009
19:56

V psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích pacientka zapálila pokoj. Záchranáři evakuovali ženský pavilon. Jeden člověk se nadýchal kouře.

Incident si naštěstí nevyžádal žádné zraněné, pouze jeden zaměstnanec léčebny se nadýchal zplodin hoření.

"Byl to požár místnosti v pavilonu 27," sdělil idnes.cz operační důstojník hasičů.

Pracovníkům psychiatrické léčebny se podařilo evakuovat pacienty včas a rychle. Jeden ze zdravotníků se pokoušel požár uhasit a nadýchal se. Později byl převezen do nemocnice na vyšetření.

Škoda je odhadována na 100 tisíc korun.

Zatím není zřejmé, za jakých okolností požár vznikl. Policisté čekají, až budou místnosti odvětrané a vyšetřování chystají na ráno.

Podle veřejně dostupných informací je v bohnickém pavilonu 27 příjmové oddělení, kde se léčí nemocní v akutním stádiu psychického onemocnění.


plb27 ( 15. října 2009 19:26 )

Postel zapálila při plném vědomí pacientka, která už déle nemohla snášet přístup lékařů a personálu na pavilonu 27, PLB Bohnice. Zapálila ji sirkami, které získala ten samý den. Na nelidské zacházení si stěžovala svému ošetřujícímu lékaři, dokonce týden předem zmínila, že pokud se k ní nezačne chovat jako k člověku, pavilon podpálí. Na bohnický pavilon 27, takzvaný "neklidový" se dostávají lidé přímo z centrálního příjmu, nelze tedy mluvit o akutní fázi onemocnění, jehož diagnóza může trvat týdny. Režim oddělení spíše připomíná nápravně výchovné zařízení, léčba spočívá ve zneužívání psychofarmak včetně násilného přikurtování k lůžku či zavření na izolaci, při kterém nezřídka dochází k lehkému ublížení na zdraví. Lékaři naprosto ignorují nařízení paragrafu 191 o.s.ř, neinformují pacienty o jejich právech, možnosti zastupování, přezkumu diagnózy, možnosti navrhnout, aby soud, který je dočasně zbavuje práva pavilon opustit, vyslechl také někoho jiného a podobně. Nemocní jsou "léčeni" násilím a vyhrožováním. Stav mnohých se ze začátku zhorší.

Zobrazit celou diskusi