Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nezaměstnanost: Jaká místa jsou volná?

Ilustr. foto
Ilustr. foto  (Autor: anc)
Autor: Eva Hofrichterová - 
20. září 2009
21:45

Lidí bez práce stále přibývá. „Míra nezaměstnanosti v roce 2010 pravděpodobně neklesne pod deset procent,“ myslí si viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Podle posledních údajů ministerstva práce a sociálních věcí byla srpnová míra nezaměstnanosti nejvyšší za téměř tři a půl roku, vyšplhala se na 8,5 procenta. Na jedno pracovní místo se tak například v Olomouckém kraji tlačí v průměru 35 lidí. Blesk na úřadech práce zjišťoval, která místa jsou v současné době volná. A byl překvapen! Některá místa jsou doslova ležáky, které se úřadům práce nepodařilo prosadit už několik měsíců.

Jihomoravský kraj

„Nejvíce nám chybí obráběči, svářeči, zámečníci nebo řidiči nákladních automobilů,“ řekla Blesku pracovnice brněnského úřadu práce Ivana Ondráková. Některé pozice jsou podle ní neobsaditelné i několik měsíců.

Vysočina

Největší ležáky tu jsou v gastronomii v profesích kuchař a číšník. V celém kraji chybí lékaři, 8 volných lékařských míst je dlouhodobě neobsazeno v pelhřimovské a humpolecké nemocnici.

Středočeský kraj

Úřady práce ve Středočeském kraji mají problém obsadit pracovní pozice ve stavebnictví a gastronomii. Neobsazená zůstávají i místa šiček nebo prodavaček.

Ústecký kraj

„Jsou tu dvě kategorie míst, které dlouhodobě nemůžeme obsadit. Jednak ty, o které není zájem, jako šička nebo ošetřovatel zvířat. A pak ta, na která lidem chybí kvalifikace, třeba lékaři,“ vysvětluje Jiřina Staníková z úřadu práce.

Moravskoslezký

Déle než 3 měsíce leží na vsetínském úřadu práce žádost o 30 dělníků – například mechaniků nebo opravářů letadlových motorů a zařízení. Volná jsou i místa pro 24 zedníků a 14 instalatérů.

Karlovarský kraj

I zde je problematické sehnat kuchaře – jeden kuchařský ležák zde na úřadu práce mají už přes půl roku. Dále chybí zdravotní sestry, lékaři nebo laboranti.

Liberecký kraj

Už od roku 1997 má například firma na ostrahu objektů nedostatek bezpečnostních pracovníků. Stejně tak liberecká nemocnice už od roku 1994 shání zdravotní sestry. Už přes rok se zde úřadu práce také nepodařilo najít šičku nebo realitního makléře.

Olomoucký kraj

Na Olomoucku je nouze o svářeče nebo klempíře. „Nabídku pravidelně aktualizujeme a tato místa se v ní neustále opakují,“ uvedl Jaroslav Mikšaník z úřadu práce. Na svářečská místa přitom není požadováno vyučení, stačí praxe.

Moravskoslezský kraj

Na Ostravsku chybí řemeslníci nebo pomocní a nekvalifikovaní pracovníci – např. sběrači odpadků a popeláři. Nedostatek je i lékařů a zdravotních sester. Na ty je těžké sehnat uchazečky, které by splňovaly kvalifikační předpoklady.

Plzeňský kraj

Opravdových ležáků je na plzeňském úřadu práce poskrovnu. „Pár jich v počítači najdu. Ale není jich moc. Spíše jde o výjimky,“ řekl Blesku Tomáš Moravec z Úřadu práce Plzeň-město.

Královéhradecký kraj

Menší zájem je v kraji například o nabídky míst ošetřovatelů skotu či prasat. „Lidem vadí vstávání třeba už ve tři ráno. Většinou tato místa nakonec berou cizinci,“ vysvětlil šéf rychnovského úřadu práce Petr Richtera.

Hlavní město Praha

Nejmenší problém sehnat práci mají lidé tradičně v hlavním městě. Míra nezaměstnanosti je tu nejnižší. Mezi tradiční ležáky, které se nedaří obsazovat, patří tak jako v celé ČR práce zdravotní sestry.

boridoj ( 21. září 2009 16:27 )

Nevím jaké platy jsou v ostatních profesích, ale jestliže někdo má tu drzost nabídnout kvalifikovanému kuchaři s 30tiletou praxí plat 10-12 tisíc hrubého, tak se nedivím, že se mu ten kuchař na to vykašle.

warumfernet ( 21. září 2009 08:47 )

Kde proboha??? Možná tak dělat dealera - chodit po bytech a domech a vnucoval lidem něco, co si mohou kdekoliv koupit normálně v kamenným obchodě. A co se týká obráběčů, svářečů atd. , tak firmy i když jim chybí svářeč nebo obráběč, tak berou pouze vyučeného a s praxí. Snaha zaučit někoho třeba na frézku , je dnes u firem nulová. V Brně na každého prodavače, skladníka, řidiče , dokonce i údržbáře chodníků a komunikací probíhají konkurzy, kde na jedno místo je od 15 do 150 adeptů. A to ještě pokud je Vám více jak padesát, tak jste z 99% bez šance.

tatu ( 21. září 2009 08:21 )

gogo má naprostou pravdu.A monikare,vzpamatuj se!!!Je 20 let po převratu,vyrostla nová generace lidí,kteři o komunismu nemají ani šajn a přesto když se něco nedaří,tak za to hohou"komouši"Že jsou zákony nanic,soudci nepostižitelní,cikáni mají všechno a vůbec.Za všechno mohou "komouši"Jak to slyším,tak už jenom proto volíme jenom a pouze komouše..

gogo ( 21. září 2009 07:53 )

A proč asi s nimi nazatočili ? Proč ? Když mohli ? Protože to byl domluvený podvod jak Brno ! A Havel byl jedním ze spolupachatelů tohoto podvodu, jehož ovoce sklízíme dodnes ! A stále větší hromadu !

monikare ( 21. září 2009 07:34 )

gogo. Tak to vypadá, protože ti "Havlovci" nezatočili s komunismem jak si zasloužil a se všema těma šmejdama co do dneška sublimovali všude do společnosti!

Zobrazit celou diskusi