Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Chlapec (†15): Zabil se pádem ze sedmého patra

Minimálně ze šestého patra (růžové prádlo) nad vchodem se zřítila mladá žena, která šplhala po balkonech. Proč to dělala, policie netuší.
Minimálně ze šestého patra (růžové prádlo) nad vchodem se zřítila mladá žena, která šplhala po balkonech. Proč to dělala, policie netuší.  (Autor: Ilustrační foto)
Autor: ČTK, šim - 
29. srpna 2009
19:38

Pád ze sedmého patra v Kolíně v sobotu odpoledne nepřežil patnáctiletý chlapec. Při pádu utrpěl vážná mnohočetná poranění a v kritickém stavu byl převezen do nemocnice, kde zraněním podlehl.

Podle mluvčí motolské nemocnice Evy Jurinové měl mladík mimo jiné otok mozku, poraněná játra, plíce, břicho a četné zlomeniny. Neštěstí se stalo po 14:00. Na místě zasahovali kromě zdravotníků a policistů také hasiči, kteří museli chlapce sundat ze stříšky panelového domu, na kterou dopadl. Záchranáři mu zajistili dýchací cesty, ošetřili ho a zavolali leteckou záchrannou službu.

Všechny vrtulníky však byly v té době u jiných zásahů, proto chlapce nejprve převezla sanitka do kolínské nemocnice, kde podstoupil vyšetření na počítačové tomografii a dostal krev. "Jakmile byl vrtulník k dispozici, byl chlapec letecky transportován na anesteziologicko-resuscitační oddělení motolské nemocnice," uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

Podle ní nešlo zdaleka o jediný dnešní případ, kdy záchranáři zasahovali u pádu z výšky. Hodinu před polednem vyjížděla sanita k třicetiletému muži, který spadl ze střechy na stavbě rodinného domku na Kladensku. Po pádu na betonový chodník měl poruchy vědomí a utrpěl úraz hlavy. Kolem 13:00 vyjížděla rychlá lékařská pomoc z Kladna k pádu čtrnáctiletého chlapce ze stromu. Hoch spadl přibližně z pěti metrů a utrpěl otřes mozku.

Další případ se stal o hodinu později v Rovišti u Vestce, kde spadla jednadvacetiletá dívka při lezení po skále. Byla sice jištěna lanem, ale potloukla se; zasahující lékař měl podezření na poranění páteře. Vzhledem k těžko přístupnému terénu musela letecká záchranná služba přistát na druhé straně řeky. Zdravotníci s hasiči pak dívku převezli k vrtulníku na člunu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi