Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stát s vyplácením dávek Čechům zavařil: Může za to Škromach!

Fotografie
„Jen škoda, že situace se stejně nezlepší, protože stát si s takovými věcmi hlavu neláme,“ napsala Blesku Lucie Dlabačová z Prahy.  (Autor: internal)
Autor: puk, růž - 
28. srpna 2009
06:02

Na svou mateřskou a nemocenskou stále čekají stovky naštvaných lidí. Kolaps způsobila změna zákona o nemocenském pojištění, která převedla placení z firem na Českou správu sociálního zabezpečení.

A ta teď nestíhá platit! A kdo za celou novinkou stojí? Návrh už v roce 2006 předložil bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).
Blesk zjistil, že Škromach spolu s Petrem Nečasem (ODS) však navrhli v květnu změnu tohoto zákona.

Tisíce maminek stále čekají na vyplacení mateřských dávek, jejich jediného příjmu! Čtěte

„Ano, navrhli jsme změnu, která snižuje počet stran tiskopisů, které vyplňuje lékař,“ řekl Blesku Nečas s tím, že jde o administrativní změnu. Se Zdeňkem Škromachem se Blesku nepodařilo spojit. Asi už i stát totiž pochopil, že existuje problém. Velký počet zdržení totiž vzniká právě nesprávným vyplněním tiskopisů!

„Jen škoda, že situace se stejně nezlepší, protože stát si s takovými věcmi hlavu neláme,“ napsala Blesku Lucie Dlabačová z Prahy. „Jen škoda, že situace se stejně nezlepší, protože stát si s takovými věcmi hlavu neláme,“ napsala Blesku Lucie Dlabačová z Prahy. | pro Blesk – Lucie Dlabačová

„Jen škoda, že situace se stejně nezlepší, protože stát si s takovými věcmi hlavu neláme,“ napsala Blesku Lucie Dlabačová z Prahy.

Podle Nečase leží veškerá zodpovědnost za pozdní výplaty na České správě sociálního zabezpečení. „V současnosti vyplácíme 98 procent nemocenských dávek v zákonné lhůtě,“ řekl však mluvčí ČSSZ Kamil Vařeka.
Ale co mají proboha dělat ta dvě procenta nešťastných lidí? Blesku se totiž ozvala spousta dalších čtenářů, kteří mají problémy a na své peníze čekají měsíce marně. Blesk konkrétní případy předal ČSSZ a ta slíbila, že je prošetří.

janasss ( 29. srpna 2009 19:09 )

reaguji na váš článek o tom ze stát vyplácí 98 procent dávek.dost mě to překvapilo jelikož já jsem zrovna jedna z těch,která je na nemocenské,v říjnu mám termín porodu a nejsou mi vypláceny dávky.Navíc mám kamarádku,které na sociálce bylo sděleno at si šetří penízky jelikož se nestíha vyplácet,a má další kamarádka také měla vyplácené dávky v pozdním termínu.tak si myslím,že toho je až až..ono těm lidem kterých se to netýka to nepřijde asi nějak strasně,ale prosímk něco s tím udělejte.takhle se nedá žít.přítel vše táhne sám.od hypoteky,az po jidlu apod.

bobina ( 28. srpna 2009 17:57 )

která dříve stačila k tomu,aby se vyplácely dávky naprosto v pohodě! Dnes v době počítačů,přemíry úředníků a hlavně díky stálým úpravám zákonů je to bída s nouzí! Nechápu,proč by za tento stav mohl Škromach??? Ten přeci nemůže za stádo líných úředníků???

simeon ( 28. srpna 2009 12:03 )

o tom kde a jak šetřit, o střídmosti atd atd atd a sám je čím dál tím "napapanější". To prasátko brzo dožene i hlavního baču Paroubka Tomu říkám představitele sociální politiky

mrcha ( 28. srpna 2009 09:11 )

Proč by pan Škromach nedal dohromady takovou slátaninu. Vždyť jeho se to vůbec netýká. Asi nám nezbude nic jiného než se chovat jako naší rómští spoluobčané. Ti zajdou na úřad se svými xxx dětmi a že je tam nechají a začnou dělat takový binec , že neodejdou dokud nedostanou poukázku na peníze.Že se nejedná o malé částky jistě každý ví. Vy musíte platit veškeré poplatky a potom koukat. Náš stát chce po nás veškeré poplatky hned a když nedáš, tak uvidíš. Jsi hned bez plynu,elektřiny a ještě máš penále.Nedej ale ,aby on platil přeplatky a jiné pohledávky hned. Počkejte si v klídku - třeba stát doufá, že na to zapomenete. Kéž by těm nahoře spadly už ty jejich koryta na hlavu, aby se jim tam rozsvítilo a uvědomili si, že je tam někdo musel dosadit a nenarodili se tam .

pivka ( 28. srpna 2009 07:42 )

Souhlasím na 100%.

Zobrazit celou diskusi