Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Českou vědu podpořilo 2000 demonstrantů, s nimi Halík i Schwarzenberg

Demonstrace Věda žije
Demonstrace Věda žije  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
25. srpna 2009
18:24

Lídr Top 09 Karel Schwarzenberg či duchovní Tomáš Halík v úterý společně asi se 2000 lidmi protestovali proti krácení dotací Akademii věd. Protest pořádalo fórum Věda žije!

Policie odhadovala, že se na Palachově náměstí sešlo asi 600 lidí, podle organizátorů jich tam bylo minimálně 2000.

Vědci chtěli touto akcí upozornit na tunelování české vědy. Podle vládních materiálů má totiž státní dotace pro akademii klesnout během tří let na polovinu. Akci pořádalo fórum s názvem Věda žije!, které sdružuje asi tři čtvrtiny ústavů akademie.

Prostor před Rudolfinem zcela zaplnil dav lidí s transparenty jako "Věda žije! Jak dlouho?" nebo "Bez vědy a bez kultury stanou se z nás brzy nuly!!!". Na akci vystoupili s projevy třeba teolog Tomáš Halík nebo biolog a filozof Stanislav Komárek. Mezi demonstranty zavítal i lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg. Organizátoři fóra Věda žije! vyzvali ve svém prohlášení vládní Radu pro výzkum, vývoj a inovace k okamžitému odstoupení.

Podle děkana Fakulty informatiky Masarykovy univerzity Jiřího Zlatušky jsou totiž změny ve financování vědy nastaveny tak, aby šly peníze firmám místo veřejným institucím. Obdobná situace se prý chystá i při reformě vysokých škol, které by měly podle plánované reformy více spolupracovat se soukromým sektorem.

Premiér Jan Fischer přitom už na konci července přislíbil navýšit v příštím roce rozpočet akademie o půl miliardy korun. Podle předsedy AV Jiřího Drahoše se tak nebudou muset propouštět vědečtí pracovníci, omezí se ale nákup nových vědeckých přístrojů a některé další investice. Rozpočet Akademie věd se měl původně snížit z letošních 5,88 miliardy korun na 4,92 miliardy.

Způsob financování vědy a výzkumu ze státního rozpočtu podle nového hodnocení vědeckých výsledků má platit už od příštího roku. Cílem nového systému je zvýšit tok peněz na aplikovaný výzkum s přímým dopadem do výroby na úkor základního výzkumu, jehož baštou je v Česku akademie. Více peněz proto dostane výzkum financovaný ministerstvem průmyslu a obchodu, Grantová agentura ČR a nově zřizovaná Technologická agentura.

Záměr vlády podpořila také Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy, proti snižování rozpočtu AV jsou naopak ČSSD, lidovci a komunisté. Prezident Václav Klaus pak akademikům napsal, že v době krize se musí šetřit ve všech oblastech, tedy i ve vědě.

Proti plánu zkrátit finance pro akademii už v červenci protestovalo asi 200 akademiků.

smrk ( 25. srpna 2009 20:44 )

No hlavně, že tam byl Halík a Schwarzenberg - oni sjou plusové body před volbami dobré, uvidíme jak tenhle důchodce bude pracovat pro lidi po volbách,pokud se dostane do parlamentu ??????

karlos ( 25. srpna 2009 20:39 )

Výzkum podporovat,ale každý si na sebe musí vydělat.Jednou za 5 let zveřejnit výsledky s ekonomickým efektem a popřípadě výzkumák zrušit.On by každý rád bádal,ale rozhodující je konečný výsledek.Jinak dnes lze věci levněji nakoupit než za strašné peníze vymýšlet.Teď už není embargo na dovozy.

Zobrazit celou diskusi