Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Letecká tragédie: Blesk.cz vyzkoušel let smrti!

Autor: Richard Veselý - 
20. srpna 2009
13:40

Reportéři Blesk.cz vyzkoušeli stejný let, jako byl ten, který skončil rodinnou tragédií. Při nehodě minulý týden zahynul pilot i manželé, kteří si let objednali. Jejich dcera (10) bojuje v nemocnici o život. Aby byla podobnost co možná nejvěrnější, v českobudějovickém aeroklubu si pronajímáme navlas stejné letadlo – Cessnu 172.

Čtěte také: S rodinou se rozloučilo 250 lidí!


„Jednomotorová cessna je nejrozšířenější model na světě a létají i mnohem starší letadla, než je tohle,“ říká. „Nebojíte se?“ ptá se pilot Alexandr Kubovec cestou do hangáru. „Ne? To se divím, po těch událostech,“ dodává.

382184:gallery:true:true

Nastupujeme do malého pětimístného letadla a prohlížíme si těsný vnitřek letadla. Stejné pocity zažívali nejspíš v neděli na začátku letu i oba manželé a jejich malá dcerka. Cestu letadlem si nadělili k narozeninám.

Stroj stoupá a občas sebou znatelně škubne. „To jsou termické proudy,“ reaguje nevzrušeně pilot ve chvíli, kdy sebou malé letadlo 300 metrů nad zemí, v rychlosti asi 180 kilometrů za hodinu, divoce zazmítá.

Zde spadlo letadlo, ve kterém zemřeli dva lidé Zde spadlo letadlo, ve kterém zemřeli dva lidé | David Malík

Výhled z letadla je působivý, pod námi se rychle střídají lesy, vesnice, i

jihočeské rybníky. V této chvíli byli pasažéři cessny ještě šťastní, užívali si vysněný výlet plnými doušky. Netušili, v jakou hrůzu se za pouhých několik okamžiků promění.

Konečně přilétáme přímo nad místo u řeky Otavy, kam se Cessna 172 zřítila. Z pohledu dolů mrazí. Právě zde, ve stejném letadle, v jakém právě letíme, se z nedělního rodinného výletu stala hrozivá tragédie. „Pilot chtěl přistát tady na tu dráhu a támhle v těch stromech skončil,“ ukazuje pilot.

Cestou zpět není nikomu do řeči. Myslíme na oběti nedělní tragédie. Ať už byly důvody pádu jakékoliv, jisté je jedno. Rodiče ani štěstí už malé holčičce nikdo nevrátí.


paila ( 20. srpna 2009 11:20 )

špatný dárek? Spíše špatný stav letadla než-li špatný dárek. Kdyby si rodina zaplatila skok padákem a zabila se, tak řeknu, že riskovali životy, ale oni pouze nastoupili do letadla, které považovali za bezpečné. Chudák to děvče, snad se o ni její 25tiletý bratr postará.

lister ( 20. srpna 2009 08:26 )

POZOR NA BLÁZNA CO VÁM BUDE PSÁT O IQ TESTU. JE TO PODVOD!!

gogo ( 20. srpna 2009 06:30 )

z této rodinné tragédie ? To se čtenáři jí ještě dostatečně nenasytili ? Nebo se "bohužel" žádná další zatím neudála ?

Zobrazit celou diskusi