Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslední rozhovor s pilotem letadla smrti

Autor: rvs - 
19. srpna 2009
10:46

Při pádu letadla Cessna 172 v neděli dopoledne zemřeli tři lidé a velice vážně se zranila desetiletá holčička. Šéf letového provozu strakonickho letiště František Přibil (44) byl poslední, kdo s pilotem osudného letu těsně před smrtí mluvil.

Na letišti strakonického aeroklubu vládne pochmurná nálada. Letadlo Cessna 172, které odsud odstartovalo na vysněný rodinný let, už bylo těsně před přistáním, na letiště už ale nikdy nedoletělo. Pan Přibil mluvil s pilotem letadla těsně před katastrofou. "Minutu před pádem se mi ozval vysílačkou, aby nahlásil svou polohu před přistáním," vypráví pan Přibil a neskrývá, že ho tragédie opravdu zasáhla. "Hlášení bylo Oskar kilo OKAKM po větru pravého okruhu, dráha 1, 3. Pak jsme s ním ztratili kontakt," dodává.

"Sledoval jsme přílet, motor byl v pořádku. Ještě jsem slyšel, jak ubírá plyn, vyšel jsem nahoru do kanceláře a pak najednou bylo ticho. Zkusili jsme ho volat ještě třikrát, ale už neodpověděl. To do smrti nezapomenu," říká pan Přibil, který je na strakonickém letišti od roku 1979, tedy od svých čtrnácti let. "Sedl jsem do letadla a vyrazil jsem je hledat. Pak jsem Cessnu uviděl roztříštěnou v korytě řeky. Už byli před přistáním, přímo na ose letu," dodává.

František Přibil znal pilota Cessny 12 let. "Toho kluka jsem znal od roku 1997, kdy tady začínal na ultralightech, až do chvíle kdy jsem ho uložil do rakve. Byl to solidní, bezvadnej kluk, bez jakéhokoliv stresu" vypráví. Osudné ráno před odletem pilotovi sám kontroloval technický stav letadla. "Podívejte se na jeho poslední podpis v životě," ukazuje nám knihu letů, do níž piloti potvrzují převzetí stroje před startem.

"Nejvíc je mi líto těch lidí kteří tam letěli s ním. Vložili jsme do toho, co se dalo, nejsme kaskadéři, ani amatéři. Ale nějaká chyba se stala a následky jsou fatální. Veškerou odpovědnost za to nesu já a nestavím se k tomu zády," dodává šéf strakonického letiště.

Pád Cessny 172: Na místě tragédie lidé zapalují svíčky. Čtěte ZDE.

VIDEO: 'Let smrti' na vlastní kůži. Podívejte se ZDE.


Zobrazit celou diskusi