Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Páchnoucí lihovar vyrábí načerno

Nový lihovar v Trmicích nevoní novotou, lidé si stěžují na odporný zápach
Nový lihovar v Trmicích nevoní novotou, lidé si stěžují na odporný zápach  (Autor: Ondřej Čermák)
Autor: Ondřej Čermák - 
5. srpna 2009
05:00

Stovky stížností už přišly na adresu lihovaru v Trmicích u Ústí nad Labem. A to kvůli mnohdy nesnesitelnému zápachu, který je v některých dnech cítit po celém krajském městě i jeho okolí. Proto konečně stavební úřad v Trmicích lihovaru nepovolil prodloužení zkušebního provozu. Ten i přesto načerno běží dál. Lihovaru hrozí pokuta a bankrot.

„Výrobu nemůžeme přerušit okamžitě, řadu procesů musíme nechat bezpečně doběhnout. To trvá zhruba týden,“ řekl Oldřich Řáha, předseda dozorčí rady společnosti PLP, která lihovar provozuje. I tak za to společnosti hrozí od úřadů až milionová pokuta. Ovšem podle vyjádření generálního ředitele lihovaru Pavla Nohavy poběží továrna ještě minimálně 14 dní. Důvody jsou ekonomické. „Nemáme na vybranou. V zásobnících máme obilí za 15 milionů, které nejde zpracovat jinak než výrobou,“ uvedl Pavel Nohava.

PLP se proti rozhodnutí stavebního úřadu odvolala ke krajskému úřadu. Kdyby i ten rozhodl o neprodloužení zkušebního provozu, firmu o 120 zaměstnancích čeká bankrot. „Na odstranění zápachu jsme dali už 85 milionů korun a hledáme další řešení. Věříme, že zápach snížíme na minimum. Potřebujeme od úřadů, ale i lidí, jen více času, a trochu tolerance,“ nechal se slyšet Oldřich Řáha.

scud911 ( 5. srpna 2009 08:39 )

Tak je to nové má to pár much, tak si pořád nestěžujte Jen nechápu jednu věc, když věděli že jim vyprší zkušební doba proč do toho rvali dašlí přísady na spracování za 15 milionů ??? A pak že je krize Pokud tam mají přípravu na výrobu za 15 milionů dal bych jim pokutu 50. Ale bankrot bych jim nepřál všichni víme, jak je dnes těžké sehnat práci co těch 120 lidí co tam dělá?? Ty ten smrat mají rovnou pod nosem.

Zobrazit celou diskusi