Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svěrák u soudu: Po Bauhausu chce 200 tisíc

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, brum - 
22. června 2009
09:37

Soud v Brně řeší spor herce a scénáristy Zdeňka Svěráka se společností Bauhaus. Svěrák žádá 200 tisíc korun za to, že firma bez jeho souhlasu použila v reklamě část textu jeho písničky ´Dělání´. Rozsudek padne asi až v červenci.

Soudní znalec Bohumír Štědroň sice dospěl k závěru, že Bauhaus poškodil Svěrákova autorská práva, firma má ale opačné odborné vyjádření. K těm by se musí Štědroň do dalšího stání vyjádřit. Pak se očekává rozsudek.

Svěrák žádá 200.000 korun a omluvu po Bauhausu za to, že společnost bez jeho svolení neoprávněně změnila a užila část verše z jeho textu písně Dej cihlu k cihle, známé také jako Dělání, pro své reklamní účely. Písnička pochází z pohádky Princové jsou na draka z roku 1980.

Společnost, prodávající výrobky pro kutily, stavebniny a zahradní techniku, použila část textu písně k podpoře prodeje míchačky. Na 211 reklamních plochách firmy se v září 2004 objevil slogan "upeč...třeba zeď...". V písni se přitom objevuje Svěrákův verš "upeč třeba chleba, postav třeba zeď".

Podle znalce je verš všeobecně známý, což si prý museli uvědomovat i tvůrci sloganu. "Píseň legrační formou navozuje příjemnou atmosféru. Navozuje atmosféru, že stavění řeší problémy, a toho si musel být Bauhaus vědom," zdůraznil Štědroň. I samotný slogan na billboardu kvůli použití třech teček na dvou místech je podle něj jasným odkazem na to, že text je z něčeho vyjmut.

Štědroň si jako podpůrný argument pro své závěry vytvořil malý průzkum. Oslovil 50 lidí, z nichž 41 mu řeklo, že slogan jim připomíná slavnou písničku. Svěrák se soudního řízení neúčastní.

V minulosti mu již brněnský krajský i olomoucký vrchní soud přiznaly požadované odškodné i s omluvou. Nejvyšší soud ale tyto verdikty později zrušil. Podle něj byla tato rozhodnutí předčasná. Krajskému soudu uložil, aby si k celému případu vyžádal podrobné odborné posudky.

neslevap ( 25. června 2009 12:05 )

by měl odškodnit pana Svěráka také za zprznění jeho verše a naopak potrestat autora sloganu "Bauhaus-když se to má podařit" za zprznění Českého jazyka!

seeker ( 24. června 2009 12:38 )

Tak pozor, tenhle verš bych si (patrně i dle pána Svěráka a podobných) už nemohl beztrestně jen tak zanotovat-zarýmovat či zařvat např. u táboráku před chalupou. Za prvé: u táboráku již nelze veřejně nic prozpěvovat, pouze za předpokladu předem řádně nahlášené produkce (to není vtip ani fikce). Za druhé: tuto podobnou frázi již přede mnou vymysleli autoři písně z Chalupářů, nemám tudíž právo něco takového hlásat bez jejich souhlasu a odevzdání příslušného desátku strážci zlodějů - OSE. Za třetí: za chvíli nebudeme moci říci s nějakou odlišnou intonací ani "a" nebo "b", neboť tak budeme náhodou, třeba byť jen nevědomky kopírovat nějakého pana Celebritu. Za čtvrté: ten zpívající švec z Pyšné princezny nebyla fikce ale dnešní výstraha. Za páté: běžte do háje, i vy pane Svěráku, Vás jsem si celkem vážil - do dneška.

cert ( 23. června 2009 11:38 )

Nechcete snad tvrdit, že Svěrák byl první člověk na světě, který vyslovil dvojici slov: " postav třeba" ? Už třetím slovem se slogan liší a pokud víte něco o posuzování plagiátorství v muzice, pak vám musí být jasné, že se dvěma slovy opravdu neuspěje ať ho máte rád sebevíc. ;-)

gogo ( 23. června 2009 06:54 )

tohoto národa. Jeho nazvat celebritou by byla přímo urážka. Vše, co za celý život dokázal pro nás pro všechny vytvořit, je až neuvěřitelné. Ale bohužel nepatří mezi ty, kteří rozhodují o osudu této země. Ti mají IQ a osobní vlastnosti zcela jiné ...

raspanden ( 22. června 2009 14:11 )

prave, ze by skoro vsude na svete uspel, milej certe! byl to jeho napad a Bauhaus ho pouzil ke komercnim ucelum, takze by Sverakovi meli zaplatit!

Zobrazit celou diskusi