Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dvě stovky Čechů zradilo letadlo. Čekali 24 hodin!

Start letadla byl třikrát odložen
Start letadla byl třikrát odložen  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: iža - 
14. června 2009
22:05

Dramatický odjezd na dovolenou si o víkendu prožily více než dvě stovky Čechů. Letadlo společnosti ČSA, které startovalo v sobotu večer z Brna, mělo problémy, přistálo v Mošnově na Ostravsku a muselo na opravu.

Tam pak místo odletu do Turecka strávili cestující nedobrovolně 24 hodin! Jejich letadlo znovu vzlétlo až v neděli večer.

Slzy, emoce i strach. Tak to vypadalo o víkendu na mezinárodním Letišti Leoše Janáčka v Mošnově u Ostravy. Letadlo, které mělo odvézt 205 cestujících do tureckého letoviska Antalya, se však po několika marných pokusech vzneslo až po čtyřiadvaceti hodinách!

205 Čechů zradilo letadlo! 205 Čechů zradilo letadlo! | Ivana Žáková

S velkými obavami o svůj život do něj nakonec nastoupilo jen 130 lidí. Ostatní zájezd do Turecka ze strachu stornovali. „Máme nervy nadranc. To čekání bylo příšerné. Když zájezd stornujeme, už se letos k moři těžko dostaneme. Když poletíme, máme skutečně velké obavy o svůj život. Nic jiného nám ale nezbývá než to risknout,“ řekl Blesku krátce před odletem Tomáš a Vítězslava B. z Ostravy.

„Budu se modlit celou cestu. Je mi z toho úplně zle, ale musím letět. Čeká mě v hotelu rodina,“ uvedl další cestující. Problémem byl Airbus A310 společnosti ČSA. Měl už půlhodinové zpoždění při sobotním odletu z Brna. V Ostravě měl přibrat další cestující a v 18.15 odletět přímo do Antalye. Několikrát se pokusil vzlétnout. Marně. Selhaly motory, které se vůbec nerozjely.

Cestující ze tří cestovních kanceláří nastupovali do letadla natřikrát. Motory dalo údajně do pohybu až startovací zařízení speciálně dovezené z Prahy. „Byli jsme už na palubě, když nás vyhnali ven. Další let měl být až ve čtyři ráno. Lidé nocovali v hale, anebo nás na dvě hodiny odvezli do hotelu,“ popisuje dramatickou situaci Vítězslava B.

Podle cestujících, kteří přiletěli už z Brna, letadlo po vzletu divně vibrovalo. „Cítil jsem zplodiny z motoru. Slyšel jsem, že se porouchal levý motor, ze kterého šel i dým, který jsme do Ostravy museli čichat. V letadle nám řekli, že se vlivem větru dostal do klimatizace,“ popsal let z Brna třináctiletý Radim. „Slyšeli jsme, jak jeden z pilotů řekl, že tímhle letadlem už neletí,“ dodal.

„Letadlo bylo v pořádku. Porouchalo se pozemní startovací zařízení na ostravském letišti pro tento typ stroje. Nestačilo nahodit motory, které si vyžadovaly určitý proud vzduchu pod tlakem,“ sdělila Blesku mluvčí ČSA Hana Hejsková.

mango ( 15. června 2009 07:50 )

hele, už jsi se svými bláboly trapný/á, jestli ovšem rozumíš, co tím myslím. Nejlepší bude, když se vrátíš na Ukrajinu a počkáš, až i vy objevíte "kouzlo internetu", abys mohl šířit to svý pátý přes devátý!!!

hani ( 14. června 2009 16:36 )

To dobre ze mate potize i vy. Jenom spatne ze BRNO a OSTRAVA. Presne tim panam napsala za psychotropnou genetyckou zbran bandito. Najednou potize. Z letom 447 nekdo ucinil masakr. Je mi lito. Genetycka zbran jsou pro zvedave lide-bandito jako topoly, langery a dal. Takovy mate Hrad. Mate i lide ktere mohou zastavit ten teror. Proc mlci Paroubek? Proc mlci doktori nem. Bohunice? One vi co za biznes jsou na 7 patre v chirurgie. Ne. To prace-hracka policejni spicek, Paroubkuv a tak dal. Ne rusy ohrozuji vas zyvot a bandito. Doktori maji vasi zdravotni udaje a mohou zabijet jak chci. GENAMA. A nikdo ne smi pro to ani mrknut. Oranzeve zajicky budou slibovat zlate hory a bandito zabijet.

Zobrazit celou diskusi