Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

V Brně vypouští přehradu: Už zachránili 2500 škeblí

Nepořádek na březích Brněnské přehrady
Nepořádek na březích Brněnské přehrady  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
12. června 2009
16:50

Kvůli pracím na snížení přemnožených sinic vypouští vodohospodáři Brněnskou přehradu. Na dno přehrady budou umístěny věžovité provzdušňovače, které budou bránit vzniku sinic. Z obnažených břehů pracovníci zachránili již 2500 škeblí.

Vodohospodáři ji vypouštějí od minulého čtvrtka vypouštějí. Hladina nádrže za tu dobu ustoupila o 80 centimetrů. Na obnažených místech pracovníci škeble sbírají. Loď je odváží proti proudu řeky Svratky, kde jsou tito mlži vypouštěni. Informoval o tom pracovník podniku Povodí Moravy Cyril Kopřiva.

Do vypuštění přehrady zbývají dva týdny. Hladina bude muset ustoupit ještě o čtyři metry. Vypuštění nádrže je nutné kvůli pracím na snížení přemnožených sinic ve vodním díle.

Nyní se postupně obnažují místa, která byla zaplavena před 70 lety při vzniku přehrady. Vodohospodáři předpokládají, že dno by mohlo vydat nějaký zajímavý nález. Zatím se tak ale nestalo.

Rozměklé nánosy ze dna jsou životu nebezpečné. Před vstupem na ně varuje 80 cedulí. Pracovníci Povodí Moravy je s tím, jak nánosy tuhnou, postupně přemisťují k ustupující vodní hladině. V uplynulých dnech varovali před tím, že pohyb na měkkém bahně může stát neopatrné návštěvníky vodního díla dokonce život.

Na dno nádrže budou po jejím vypuštění na více místech nainstalována zařízení připomínající malé věže. Těmi bude dno provzdušňováno. Následně by se mělo snížit množství sinic. Přehrada by měla být napuštěna k 1. květnu příštího roku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

smrk ( 12. června 2009 17:29 )

Tak to je zpráva dne - ještě, že ty škleble zachraňují - jinak by naše hospodářství bylo v pr.......

Zobrazit celou diskusi