Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ze Sněžky mizí stará poštovna

Demontáž poštovny provázelo špatné počasí. Na Sněžce byla hustá mlha, pršelo a foukal vítr rychlostí až 58 kilometrů v hodině
Demontáž poštovny provázelo špatné počasí. Na Sněžce byla hustá mlha, pršelo a foukal vítr rychlostí až 58 kilometrů v hodině  (Autor: Kamila Antošová)
Autor: žig - 
11. června 2009
15:54

Na naší nejvyšší hoře Sněžce v Krkonoších ve čtvrtek začaly práce na demontáži starého sídla České poštovny v malém dřevěném domku. Objekt po 150 letech své existence odtud do soboty zmizí, ale za pár týdnů se objeví jinde.

Nový majitel staré poštovny Tomáš Trnka (30) z Prahy, který ji koupil za 100 tisíc korun se záměrem zabránit její plánované likvidaci tím, že ji demontuje a najde pro ni nový domov.

Rozebírání starého dřevěného domku začalo včera ráno vynášením vnitřního vybavení objektu a rozebíráním střechy, dnes by měly být demontovány nosné stěny a v sobotu práce skončí. Pro demontáž starého sídla České poštovny si ale stavebníci nemohli vybrat horší počasí. Jejich práce totiž začala za husté mlhy, deště a hlavně silného větru, který dosahoval rychlosti až 58 kilometrů v hodině. Přesto demontáž neodložili.

V sobotu by měl rozebrané části odvézt ze Sněžky nákladní vůz do jejího nového bydliště, kterým bude Javorová skála na rozhraní středních a jižních Čech v blízkosti lyžařského areálu Monínec. „Je to křižovatka turistických cest, kde bude stará poštovna sloužit podobně jako na Sněžce. Bude v ní občerstvení, poštovna i malé muzeum,“ plánuje Trnka. Otevření předpokládá na konci léta.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi