Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Travolta a Cruise budou mít v Brně svou základní školu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, brum - 
26. května 2009
12:08

Ministerstvo školství, které před pár lety označilo scientologickou církev za nebezpečnou sektu, jí nyní schválilo založení vlastní základní školy! Výuka začne od září fungovat v Brně. Známými členy církve jsou například herci Tom Cruise či John Travolta.

Informaci přinesl v pondělním vydání časopis Týden.

V některých zemích scientology sledují tajné služby kvůli podezřením z nezákonné činnosti. Ve Francii v současné době probíhá soudí proces, který možná povede k k zákazu scientologů v zemi. Více čtěte zde.

Základní školu v Brně otevře společnost Basic, která je jednou ze scientologických poboček a má své zastoupení už ve třinácti českých městech, píše Týden. Škola bude mít zatím tři třídy, každou pro osm až patnáct dětí. Měsíční školné bude činit 3500 korun, učební metodou se stane takzvaná aplikovaná scholastika, což je podle časopisu Týden především individuální přístup k žákům a trpělivé vysvětlování pojmů.

"Výuka bude zcela nenáboženská, nám se jen líbí metoda pana Hubbarda," řekla Jana Tomášová z pražského ústředí společnosti Basic.

"Nevěděl jsem, že jde o scientology," uvedl úředník ministerstva školství Svatopluk Spurný, který školu Basic v březnu zapsal do školského rejstříku. Ministerstvo přitom v roce 2004 před scientology varovalo, když se pokoušeli obcházet české školy s programem proti drogám.

Scientologickou církev založil v roce 1954 ve Spojených státech spisovatel sci-fi Ron Hubbard. Jejím hlavním principem je víra v kosmické bytosti, které představují duši každého člověka a neustále se převtělují. Jejich schopnosti časem slábnou, proto scientologie nabízí různé kurzy a procedury na jejich obnovení. Církev se orientuje na úředníky, manažery a svobodné profese. Hlásí se k ní řada amerických celebrit, například herci Tom Cruise a John Travolta. Odpůrci ji však označují za sektu nepříznivě ovlivňující myšlení lidí a za bezohlednou hospodářskou organizaci.

pravnik ( 26. května 2009 13:44 )

je s podivem, že snaha radnice Val.Meziříčí rozčlenit a tím zkvalitnit přípravu dětí do dvou tříd probudila celé ministerstvo, které dokonce chce - bez kvalifikovaného právního rozboru, nebože soudního rozhodnutí - školu zrušit. Trochu to zavání vyděračstvím vůči radnici a rodičům a podbízením současnému trendu prosazování pozitivní diskriminace. V případě školy, která zcela prokazatelně chce zavést demagogickou scientologii, jež je odmítána i našimi odborníky bez vyjímky, však ministerstvo dělá mrtvého brouka. Bůh s námi a takovými politiky a profesionálními úředníky, není se co divit, že "normální" občan je schopen vnímat jakoukoli reakci (např. DS), která se touto situací s zabývá.

danny23 ( 26. května 2009 12:53 )

podle zákona jim muselo vyhovět a oni zase nejsou povinni uvádět své "zdroje". Parcifal kdyby doplatil daně, tak by mu také možná jednu schválili (když by splnil ekonomická a další kritéria). O sektě scientologů a jejich programu "Aplikovaná scholastika" je více zde: http://www.r-factor.cz/lite.htm#scholastika

bomel ( 26. května 2009 12:51 )

vzdělanosti v České republice je nutno ještě zřídit odnož Al Kajdy pro děti od šesti let.

michchall ( 26. května 2009 12:43 )

Takže nám Min. školství legalizovalo SEKTY ? Tak to chápu, že zrušili trestní stíhání Parcifalovi Dvorskému alias Svatý Grál.

gogo ( 26. května 2009 12:16 )

Scientologové a jejich nenáboženská škola ! A ještě k tomu základní ! To by tatíček Masaryk jaký náboženský hnůj se povaluje na českém dvorku ! O politickém ani nemluvím ! Musel by vzít bič svého otce a o všechny ty darebáky a podvodníky ho přerazit !

Zobrazit celou diskusi