Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Českého horolezce pohřbili v Himalájích

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivana Žáková - 
21. května 2009
16:06

Horám obětoval rodinu i celý svůj život a nakonec v nich našel i svoji smrt. Horolezec Věslav Chrzaszcz (47) ze Stonavy u Karviné zemřel na infarkt pod nejvyšším štítem planety Mount Everest (8848 m n.m.) a pod ním byl také ve čtvrtek pohřben.

Podle Ministerstva zahraničí České republiky zemřel horolezec TJ Baníku Karviná ve stanu na infarkt 18. května. Pokoušel se o výstup na nejvyšší horu světa společně se svým dlouholetým kolegou Milanem Pěgřimkem. Právě ten rodině přes satelitní telefon oznámil, že Věslav zemřel. Ve druhém výškovém táboře se Chrzaszczovi udělalo špatně. Sestoupil proto do jedničky. V 7027metrové výšce ve stanu usnul a už se neprobudil.

Podle dalšího horolezce, Petra Maška z Mladé Boleslavi se přítomní horolezci z jiných českých i mezinárodních expedic snažili Chrzaszczova oživit všemi možnými způsoby. Od masírování srdce přes píchání adrenalinu. Petr Mašek se se svojí výpravou také staral o vyřizováním povolení k pohřbu pod Everestem. Předtím ale musel mít souhlas rodinných příslušníků zemřelého.

Poslední přání Věslava Ch., když opouštěl svoje dvě dcery Alicii (19) a Agátku (11) bylo, aby ho v případě smrti nechali pohřbít v Himalájích. "Už volali z ambasády. Přání Věslava plně respektujeme. Byl horami doslova posedlý. Neodradila ho ani smrt jeho kolegů ani náš neustálý a obrovský strach o něj," řekla Blesku jeho bývalá manželka Renáta Kulová. Rodina už symbolicky zapálila svíčku na hrobu rodičů Věslava Chrzaszczova ve Stonavě.

"Už před odjezdem oba horolezci byli dohodnuti, že kdyby se někomu z nich něco stalo, tak ho tam ten druhý pohřbí," sdělil předseda oddílu TJ Baník Karviná Josef Weisser. Podle něj je to mezi horolezci běžný postup, protože snést z takové výšky tělo je mnohdy nemožné a zajistit jeho převoz do Evropy zase velmi nákladné.

"Uvidíme, jestli nás bohové nechají na vrchol sáhnout," řekl před odjezdem na osudnou výpravu horolezec Věslav Chrzaszcz. Podle jeho přátel se mu stalo osudným, že chtěl nejvyšší horu světa pokořit bez kyslíkového přístroje. "Může i nemusí to mít vliv. S kyslíkem je to bezpečnější, ale zase finančně náročnější. A hlavně to není takový sportovní výkon," uvedl Josef Weisser.

Zesnulý Chrząszcz měl za sebou spolu s Pěgřímkem už výstup na Šisa Pangmu, což je jedna z nejnižších osmitisícovek. V roce 2005 ji zdolal také bez kyslíkového přístroje. Nepřežil ovšem jeho kolega Petr Očko. V posledních pár týdnech v Himalájích tak zemřel už druhý Čech. Při výstupu na Annapurnu se koncem dubna ztratil Martin Minařík.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi