Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pravá ruka šéfa Českých drah: Bere 200 tisíc a stíhá ho policie

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Tomáš Belica - 
19. května 2009
05:03

Inzerát Českých drah na místo tajemníka generálního ředitele by mohl klidně vypadat takto: »Hledáme arogantního hráče na pozoun. Nabízíme plat 200 tisíc plus bonusy. Trestní stíhání není překážkou.« Že je to vtip? Není! V molochu státních Českých drah je to skutečnost.

Místo pravé ruky šéfa drah Petra Žaludy zastává podnikatel a liberecký zastupitel Jan Veverka (33). A jak je v nejvyšších patrech ČD zvykem, je také Veverka, který vystudoval na konzervatoři hru na pozoun, náležitě oceněn.

„Bere polovinu toho, co náměstci. Tedy asi 200 tisíc bez bonusů,“ řekl Blesku dobře informovaný zdroj z drah. A to má ještě příjem za účast v různých orgánech společnosti.

Obyčejné zaměstnance drah Veverka popouzí snad ještě víc než jeho šéf Žaluda. „Drzost a neskutečná arogance, to jsou jeho předpoklady pro výkon funkce. O zaměstnancích drah se vyjadřuje jako o debilních červených čepicích, které nic nechápou,“ řekl Blesku zdroj.

Veverku, kterého si Žaluda přivedl s sebou z pojišťovny Axa, hájí i marketingový zástupce drah Jaromír Soukup. „Střední vzdělání s maturitou rozhodně není podprůměrná kvalifikace. Je to i věc osobní důvěry a rozhodovací schopnosti,“ řekl Soukup.

Pro dráhy je zřejmě Veverka tak cenný, že jim nevadí ani to, že je spolu s dalšími 22 lidmi od konce loňského roku stíhán za údajné machinace s pozemky na Liberecku. „Ctíme presumpci neviny. Trestní stíhání nijak nesouvisí s jeho prací v Českých drahách,“ řekl mluvčí ČD Ondřej Kubala.

Jestli případ dospěje až k soudu, to se zřejmě hned tak neukáže. „Vzhledem k povaze a počtu vyšetřovaných osob je případ náročnější. Vyšetřování stále pokračuje,“ potvrdil mluvčí libereckého státního zastupitelství Petr Hořín.

bobina ( 19. května 2009 14:02 )

takový plat má každý ředitel "něčeho"!!! Prostě si to u nás tak hoši nastavili,odkoukali jeden od druhého a akcionáři jim to přiklepli!Mám jednoho takového vedle sebe a během pár let za slušný pakl dělá ředitelskou děvečku již ve třetím odvětví! Jsou to duší manageři,kteří se dokáží přeškolit na cokoliv a kohokoliv a jsou to takové státní prodejné děvky,které si předávají ředitelská místa jako karty v osudí! Nesmí ovšem zaváhat,to jde potom nekompromisně z kola ven! Poslouchat toho pána je vělice skličující,když člověk slyší jak to u nás funguje a co je možné!

drobek ( 19. května 2009 09:56 )

Na taková místa se dosazují kamarádi,začíná to úplně nahoře,Havel taky umístil své kámoše ,nehledě na odbornost a schopnosti.Klaus zase vybíral statisíce za večeře,které uvedly zájemce do klubu horních 10ti tisíc

fingus ( 19. května 2009 08:40 )

To je neuvěřitelné co za "individua" může být ve "vedení státní firmy.... Že tam ti pánovo jsou jen díky kamarádum je zcela jasné,... V komerčním sektoru by si nevidělal ani na slanou vodu! Hráč na pozoun To je legrační kvalifikace A já blbec vystudoval VŠE...

gogo ( 19. května 2009 07:51 )

takže to je skutečně oproti jiným v této smečce vedení český drah skutečně chudák.... A stát se na tuto sebranku kouká jak tele na nová vrata ... Vot - děmokrácija !

Zobrazit celou diskusi