Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V pondělí začínají poslední klasické maturitní zkoušky

Louny - poslední zkouška
Louny - poslední zkouška  (Autor: Jana Ulrichová)
Autor: ČTK, tez - 
17. května 2009
12:02

V pondělí budou skládat zkoušku z dospělosti první letošní maturanti, před zkušební komise jich tento rok předstoupí více než 97.000. Zkoušení potrvá do 20. června. Letošní ročník bude zřejmě poslední, který čeká klasická maturita, za rok už by měli studenti dělat jednotné státní zkoušky.

Počet maturantů přitom rok od roku stoupá. Podle dat Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV) jich šlo loni ke zkoušce o 1300 méně, v roce 2007 pak o 4000 méně. Nejvíce absolventů se bude rekrutovat ze středních odborných škol, asi 56.000. Další příčku obsadila gymnázia, četní budou i absolventi dvouletých nástavbových oborů.

Lidí s maturitním vysvědčením má přitom přibývat i v dalších letech, nejvýraznější nárůst očekává ústav u oborů a nástaveb v dálkové nebo večerní formě. Už za dva roky by se sice měl v počtu absolventů začít projevovat demografický úbytek, ten bude ale zřejmě vykompenzován větším zájmem o obory s maturitou.

Letošní studenti jsou zřejmě poslední, které čeká maturita s ústními zkouškami ve všech předmětech. Plánované státní maturity mají žáci s výjimkou češtiny a cizího jazyka vypracovávat písemně.

gevi ( 17. května 2009 12:48 )

Jednotné maturity jsou postaveny na chybné představě. Totiž, že žáci gymnázií, středních odborných škol a dvouletých nástaveb mohou být plnohodnotně zkoušeni na stejné úrovni. A vůbec dnes, kdy školy mají učit podle vlastních učebních plánů a celostátně platné osnovy mají zmizet. Kdo učil na více typech škol, poznal, že motivace na žáků jednotlivých školách je velmi různá. Na gymnáziích studuje většina s vidinou dalších studií, na SOŠkách (při SOU) s vidinou nějak uplácat maturitu s co nejmenší námahou a znalostmi. Oni sice také říkají, že "chtějí studovat", ale minimálně pro další studium - až na čestné vyjímky- nemají předpoklady. Myslím, že jednotné maturity budou muset hodně ubrat z nároků, aby neskončily fiaskem. Ale obávám se, že i tak skončí.

Zobrazit celou diskusi