Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ve Valašském Meziříčí oddělí romské děti od ostatních

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: en.wikipedia.org)
Autor: ČTK, jos - 
15. května 2009
07:24

Radnice ve Valašském Meziříčí hodlá od září otevřít na místní základní škole dvě první třídy, jedna bude pro romské děti, ta druhá pro ostatní žáky.

S oddělením tříd podle barvy pleti nesouhlasí Romové ani odborníci, proti záměru se ostře postavil také ministr pro lidská práva a menšiny. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD).

Vedení města se k segregaci prvňáčků nechce vyjadřovat. Radní pouze uvedli, že se jedná o vzdělávací experiment. Vysvětlení nemá ani ředitel školy Oto Medek. "K tomuto problému jsme přišli jako slepí k houslím," řekl MfD ředitel. Do domů v blízkosti školy se podle něho najednou nastěhovala řada romských rodin a rodiče děti přihlásili do nejbližší školy.

S rozdělováním dětí zásadně nesouhlasí ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb. "Já to považuji za segregační proces, který je v realitě 21. století naprosto nemyslitelný. Vracíme se někam do Jihoafrické republiky 80. let," řekl MfD. Vyčleňování romských žáků do zvláštních tříd by prý mohlo být chápáno jako znevýhodňování.

Záměr radnice odmítá i ministerstvo školství. "Vytvoření segregovaných tříd se v praxi neosvědčuje a tuto praxi jednoznačně nedoporučujeme," řekla Helena Müllerová z ministerstva školství. "Není to dobrý nápad. Musíme spíše přemýšlet, jak by se romské děti začlenily," uvedl také romský aktivista Petr Tulia.

kroupova ( 28. července 2009 05:46 )

naspal si to dobre , drive hazeli vsechny romske deti do zvlastnich skol a pak nemeli nikdy moznost jit treba na nejakou skolu dejme tomu uz nemeli nadeji jit na vysokou a tak dale , protoze za prve to je zeme cechu a za druhe nedali sanci , tem druhym . to byla diskriminace a zacina opet , ostuda opravdu zamyslete se nad sebou ,

kroupova ( 28. července 2009 05:41 )

Myslim ze to bylo asi tim ze ses poradne nestarala o sve deti , byli male a nedavali pozor , a jak nemohli prospivat to pani ucitelka znamkovala romske deti a nebo tve deti ? vis cikanskej mozek nepremejsli za ceske deti , tak si nejdrive promysli co napises ty kravo ceska a pak neco pis .

kroupova ( 28. července 2009 05:37 )

a umis si predstavit ? jaky by to bylo kdyby netunelovali nasi politici ? kolik romu je politiku? ja bych je dokazala spocitat i na prstech . vy by jste k tomuhle ani nepristoupili dalsi vec koukas se na televizini noviny? kolik vasich lidi neco provedou denne ja nejsem rasista ale vidim to na stejno vasi jsou i dobry i spatny romove jsou to samy ale je to mensina a ta se vidi porad kdyz neco udelal to cikan tak to vidim ja tak se podivej poradne jestli nevidim zajdi na ocni at ti lekar predepise nejake ty dioptrie a pak se rozhlidni staci si pustit televizi a nebo si klidne precist neco tady na blesku , poznamka redakce jak muzete takovou diskusi vybec nechat proc ji nezablokujete !!!

hani ( 15. května 2009 11:31 )

Je mi lito, jenom mate genocidu suproti nacionalni mensiny. Ano. Jsem vim ze v obchodach, kde ziji romy prodavaji jidlo zgenetyckym jedem. Nic takoveho. Jenom v tukach spatny vitamin D. Jestli vic nebo men budou poruchy z psychikou a zdravi, spatne uci vsemu, taky v skolce. Spatny jod v jidle a dite nikdy ne muze dobre ucit se, maji problem z pameti. A nikdy NIKDY ne bude chytrym. Jenom pitomce. Musite driv prestat genetycky ublizet romum a zatim neco rikat. GENOCIDA proti romu jsou vasi hanba. Proc v SSSR nikdo ne rika ze cikane pitomce? Hned oddelit a zatim zmizi. Co ne udelal Hitler udelaji geneticka zbran. Potrebuji jenom cas. Zitra romy stanou neplodne a zmizi. Problem taky. Vy nikdy nic ne uslysite pro geny-mutanty, kteri mohou vsechno. Zatim bude fronta za chudymi. Mate nemocnice Bohunice v Brne kde muzete koupit genetycky eleksir jaky koliv. Prosim, doktori Vomela, Robek, Garajova, Prochazka, Linchartova a jine. Ridi ten biznes sam Langer, Bem, Julinek. Socdemaky pro to vi. Proc mlcat? Drzi pro sebe?

oldedek ( 15. května 2009 11:04 )

Pan Kocáb je velmi naivní, jednoduchý exibicionista, jednoduše řečeno je to jeden z našich největších politických přirození....

Zobrazit celou diskusi