Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Závěr vyšetřování: Palác shořel kvůli vařiči!

Autor: Ivan Hladík, brum - 
12. května 2009
14:29

Po desítkách výslechů a znaleckých posudcích uzavřela policie vyšetřování požáru Průmyslového paláce v pražských Holešovicích a představila výsledky pátrání po vinících a důvodu vzniku požáru, na jehož konci je škoda 241 335 000 korun.

Rekonstrukce zničeného křídla paláce si ale vyžádá 1,5 miliardy korun. „Výše škody ještě není konečná. Námi zveřejněná škoda zahrnuje hlavně vystavovatele,“ upřesnila Dagmar Holcmanová, vedoucí oddělení hospodářské kriminality.

Ta vysvětlila i odložení případu z důvodu, že pachatel je neznámý. Ale připomněla, že v šetření se může kdykoli pokračovat, pokud budou zjištěny nové skutečnosti.

A co bylo vlastně důvodem zničujícího požáru? Podle vrchního komisaře Ladislava Čadského celý požár zavinilo neúmyslné zapnutí elektrické plotýnky v kuchyňce stánku č. 2 na výstavě Pragodent. Pracovníci na stánku tento vařič nevyužívali, sloužil jako odkládací plocha, na které ležely papírové ubrousky a kelímky. Kuchyňka umístěná ve zvýšeném patře stánku svými stěnami dosahovala až ke dřevěnému stropu objektu a sama byla sestavena z hořlavých materiálů.

„V blízkosti stánku opravovali dva muži schody. Protože se zdrželi přes domluvenou dobu, správce objektu jim vypnul světlo. Oni se nejspíš po tmě sbalili a odcházeli, přitom mohli omylem spustit dvouvařič. Jeho spuštění nebylo nijak zabezpečeno,“ vysvětlil Ladislav Čadský.

Touto banalitou končí spekulace o mstě mafií a dalších důvodech požáru. Dřívější informace o původu požáru ve skladu firmy Prostor Jana Kočky totiž Ladislav Čadský vyvrátil. „V této části paláce měli složena pouze nějaká košťata a lopaty, ani se nepřihlásili o škodu,“ řekl. Protože nebyla prokázána konkrétní osoba, která nechala ubrousky ležet na dvojvařiči nebo která by vědomě zapnula vařič, není nikdo stíhán.

„Výsledky šetření bereme na vědomí, tuhle verzi jsme sami čekali. Zničení paláce nás také mrzí. Příště budeme vybízet vystavovatele k větší obezřetnosti při instalaci spotřebičů,“ vyjádřil se k závěrům policie pro Blesk Radovan Ježovič, mluvčí pražské Incheby.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi