Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Oprava hvězdárny ve Slaném: Renovují i hvězdářův byt

Hvězdárna
Hvězdárna  (Autor: Jiří Hadač)
Autor: ČTK, šim - 
10. května 2009
18:36

Městská hvězdárna ve Slaném na Kladensku se dočká rekonstrukce. Kromě opravy střechy a nové fasády se zateplením se počítá i s přístavbou kvůli rozšíření bytu městského hvězdáře.

Řekl to slánský starosta Ivo Rubík. Vedoucí hvězdárny podle něj v současnosti žije ve stísněných prostorách, jeho rodina se přitom rozrůstá. Město ale nechce, aby se odstěhoval, proto hodlá jeho byt rozšířit. "Jsme rádi, že tam je. Kromě toho, že tu hvězdárnu přirozeným způsobem střeží, tak svou přítomností umožňuje i vědecký program, kdy tam lidé chodí třeba do půlnoci," uvedl Rubík.

Stavební práce si vyžádají zhruba dva miliony korun. "Zaplatí se z toho projektová dokumentace, přístavba, ale i oprava střechy včetně zateplení krovů a fasáda celé hvězdárny se zateplením," shrnul starosta.

Městská hvězdárna, otevřená v 60. letech, se nachází v blízkosti lesoparku Háje. Budova hvězdárny je dominantou severní části města s výhledem na Slánskou horu, kostel Nejsvětější trojice a historické jádro Slaného. Její novodobá historie se začala psát v 90. letech, kdy byla po nákladné rekonstrukci znovu zpřístupněna veřejnosti.

Hvězdárna se systematicky věnuje mimo jiné pozorováním proměnných hvězd, jež pravidelně nebo nepravidelně mění svou jasnost, většinou z fyzikálních příčin, kdy se mění jejich průměr a povrchová teplota. V některých případech jde o těsné dvojhvězdy, které se vzájemně zakrývají. Vedoucí hvězdárny Jaroslav Trnka v minulosti několik takových nových hvězd objevil a pojmenoval je po městě Slaný. "Projekty, které tady vznikají, jsou překvapivě na republikové úrovni. Prostě to není běžná městská hvězdárna, kam se občas chodí dětičky podívat do dalekohledu s otevřenou pusou," míní Rubík.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi