Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ČR: 51 podezření na mexickou chřipku bylo vyvráceno

Postačí rouška proti nákaze prasečí chřipkou
Postačí rouška proti nákaze prasečí chřipkou  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, šim - 
9. května 2009
15:58

Podezření na nový typ chřipky v Česku již vyšetření vyvrátila u 51 lidí, na 17 výsledků se zatím čeká. Počet lidí, kteří v Česku vyhledali lékaře v obavách, zda se nenakazili mexickou chřipkou, tedy činí 68.

Na svém webu o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Vyšetření jsou podle úřadu vesměs turisté, kteří se vrátili z Mexika nebo z USA.

Hospitalizováno je momentálně šest lidí - dva jsou na infekční klinice pražské Fakultní nemocnice Bulovka, po jednom pacientovi mají infekční oddělení nemocnic v Pardubicích, Prostějově, Opavě a Fakultní nemocnice Plzeň. Ostatní lidé jsou vzhledem k lehkému průběhu onemocnění v domácí izolaci.

Ze zahraničí v sobotu přišly další zprávy o nakažených. Například v Itálii se počet případů nákazy zvýšil na devět. Navíc jde o první dva případy přenosu chřipky přímo v zemi, a to v rodině, jejíž jeden člen se nedávno vrátil z Mexika. Italské úřady uvedly, že novým virem onemocněl také jeho sedmdesátiletý dědeček a dvouletý bratr.

Analogický případ nákazy přímo v zemi v sobotu oznámila také Brazílie. Ta má nyní pět nemocných. Zprávy o prvních nakažených novým typem chřipky přezdívané také prasečí nebo mexická přišly z Japonska a z Austrálie. Počet nakažených se zvýšil také na Novém Zélandu, bilance nemocných tam vzrostla o dva na nynějších sedm.

V pátek večer SELČ oznámila Kanada první oběť takzvané prasečí chřipky, na kterou bylo na celém světě diagnostikováno přes 3000 lidí ve 27 zemích.

Švýcarský sociolog Jean Ziegler ovšem kritizoval vystupování činitelů Světové zdravotnické organizace (WHO) ohledně nové chřipky. Kampaň WHO považuje za zbytečné šíření strachu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi