Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Berounka se musí opět jmenovat Mže!

Berounka
Berounka  (Autor: Blesk - Zbyněk Schnapka)
Autor: Zbyněk Schnapka - 
9. května 2009
05:00

Je to neuvěřitelné, ale je to tak. Plzeňská radnice chce vymazat jméno jedné z nejznámějších českých řek, Berounky, z map. Zastupitelé Plzně totiž požadují, aby se řeka opět jmenovala Mže.

„Tisíc let tekla Plzní Mže. Nevidím důvod, proč by ji někdo měl přejmenovávat na Berounku,“ řekl Blesku primátor Pavel Rödl. Se snahou o přejmenování Berounky zpět na Mži začali zastupitelé už před dvěma roky. Tehdy schválili usnesení, že Berounka bude Mže. Zůstalo ale jen u usnesení.

Jak to vlastně bylo?

Plzní vždy protékala Mže, a nikoliv Berounka. První zmínky o Mži jsou už z 12. století. To bylo v době, kdy město Beroun ještě neexistovalo. Název Berounka se poprvé objevuje v 17. století. Z původně přivlastňovacího pojmenování se vyvinul zeměpisný název. Postupně se Berounka přibližovala stále blíž Plzni. Ještě na začátku 20. století bylo v mapách, že Plzní protéká Mže a Berounka začíná až od soutoku s Rakovnickým potokem u Křivoklátu. Teď Berounka začíná v Plzni soutokem Mže a Radbuzy.

Nyní radní opět vyrážejí do boje. Chtějí vyvinout tlak na státní orgány i přesto, že většina obcí na dolním toku Berounky s přejmenováním nesouhlasila. „Město se pokusí opakovaně oslovit tyto obce,“ uvedl náměstek primátora Petr Rund.
Z 24 obcí souhlasily s přejmenováním zatím jen čtyři. „Plzeň má právo dostat svou Mži zpět. Když obce nebudou souhlasit, budeme chtít, aby se Berounka přejmenovala na Mži aspoň na území města,“ dodal Rödl.

Náklady na přejmenování Berounky na Mži by přitom šly do desítek milionů korun. Přesně to nikdo nedokáže spočítat. Miliony by spolykalo přepočítání plochy povodí, změna označení a změny v mapových podkladech. Velké peníze by stálo i přepracování evidence a výměna značení názvu řeky. Primátor Pavel Rödl míní, že náklady za přejmenování Berounky na Mži by měly zaplatit státní orgány, které v minulosti řeku přejmenovaly.

paralenka ( 9. května 2009 13:45 )

tuhle libůstku by nezaplatily státní orgány,ale daňoví poplatníci,tedy my všichni.Nebo snad neví,z jakých peněz se tvoří státní rozpočet?Nemá pan primátor pocit,že v současné době jsou peníze potřeba na úplně jiné věci,než přejmenování řeky na území města Plzně?Protože při nesouhlasu většiny obcí,jejichž územím řeka protéká,půjde o změnu jen na území jeho města.Co je mu po nezaměstnanosti,po sociálních službách,on potřebuje pomník!!!

Zobrazit celou diskusi