Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Magda (14): V 7. třídě vychovává dcerku!

Autor: Helena Lacinová - 
6. května 2009
20:30

Dítě má dítě, platí v případě čtrnáctileté Magdy P. z Jirkova. Maminka s dívčí tváří žije se skoro roční dcerkou Vanesou v mosteckém dětském domově. Blesk o ní psal už před rokem… Co se změnilo v životě mladé maminky?

Po porodu jí chtěly úřady dítě odebrat. Ona se ho ale nevzdala. Podobný je i příběh patnáctileté Leony. I její dítě oslavilo první narozeniny. A Leona čeká další!

Magda (14)

Rodiče Magdy není v Jirkově těžké najít. Bydlí v bytě pro sociálně slabé na okraji města. Otec dívky Václav Pergler (48) byl v bytě sám a o dceři se rozpovídal. Bylo na něm vidět, že ji má rád a mrzí ho, že dcera otěhotněla tak brzy. Ve třinácti letech, když chodila do šesté třídy!

Drží její fotku a slzí. „Magda je v děcáku. Sociálka jí chtěla dítě odebrat hned v porodnici a ona se rozhodla, že půjde do domova se svojí dcerkou. Měli jsme pro ni jet, ale nemáme peníze,“ zdůvodnil, proč není doma. Jeho životní družce, matce Magdy, sociální úřednice neuvěřily, že by se dokázala postarat o dceřino dítě.

Blesk rodinu za dívkou přivezl do Mostu. „Nevěřila jsem, že přijedete,“ radovala se Magda. „Stýská se mi, ale jsem tu spokojená. Učím se starat o Vanesku, vařit. Když chodím do školy, do sedmičky, tak se o ni starají vychovatelky,“ popisovala denní režim žena s dětskou tváří. Chtěla by být v domově do šestnácti let a pak odejít domů. Těší se na dceřiny první narozeniny, které oslaví v srpnu těsně před svými patnáctinami.

S otcem Vanesy Josefem A. (17) se stýká příležitostně. Čeká ho soud za pohlavní styk z nezletilou. Magda dnes už ví, že si život hodně zkomplikovala...

Leona (15)

Leona byla v osmé třídě, když otěhotněla… Školu loni do porodu přerušila. V dubnu se jí narodila holčička Leona. O dceru se od počátku starala dobře. Přiznala, že školní starosti byly menší, než má jako maminka. Ani devátou třídu ale zřejmě nedokončí. Je znovu těhotná a za tři měsíce má porodit druhé dítě. S rodiči se přestěhovala do Ústí nad Labem, kde s nimi bydlí i Leonin druh a otec (21) malé. Toho soud minul, protože mu policie uvěřila, že nevěděl, že není nezletilá, vypadala na víc let a tvrdila, že je jí sedmnáct let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

theresis ( 26. listopadu 2010 21:46 )

Vážně mě fascinuje jak je všichni urážíte a pohoršujete. Ale uvědomili ste si, že ony byli silnější než vy?Šáhněte si na srdce kdo by z vás toto udělal.Ať čech nebo rom jsou v tom za jedno. Ano zkazili si život vlastní hloupostí,ale všechny následky si nesou sebou.Mít dítě je hodně těžká záležitost a oni se do toho pustili i v tak velmi nízkém věku.Co se vám nelíbí?Je vážně úsměvné jak se navážíte do jejich životů,ale chtěla bych vidět co by se dělo kdybyste se dostali do jejich situace.Pošlete dotyčnou na potrat?A co když nebude moct nebo nebude chtít?Mít dítě v tak nízkém věku není zločin.Po republice chodí vrazi,násilníci,únosci ale to je jedno hlavně, že mladé dívky mají děti a my je můžeme soudit. Holčinám přeju hodně pevných nervů a klobou dolů před nimi!!

akrapaz ( 16. července 2010 12:33 )

stačilo by těm mladým říct: "chovej se tak, abys nemusel(a) chovat! Ale holky mají prostě nesnesitelné svrbění v intimní oblasti, tak co s tím už naděláte? U této skupiny obyvatelstva je přece známo, že se o ně stát postará od kolébky až po hrob, tak proč by se nemnožili?

akrapaz ( 16. července 2010 12:29 )

ale souložit umí jak universitní profesor!

rodriguez9 ( 15. července 2010 10:25 )

ziju jiz 9. rok v zahranici a devcata maji predepsanou antikoncepci od 14 let. vidim, ze v nekterych pripadech by se jim mela ordinovat hned s prichodem prvni menstruace

jaderko ( 31. května 2009 01:51 )

Já je chápu, určitě si tohle neplánovaly, prostě se to stalo - kolik z vás, co je odsuzujete, nezkusilo sex takto brzo ? Mně ještě nebylo 15. Ale měla jsem štěstí, že první dítě přišlo až skoro v mých 21 letech. Mám celkem tři syny a jsem šťastná, že je mám. Hlavně, že holky nešly na potrat, aspoň tady projevily zodpovědnost za život těch maličkých. Teď jim, maminkám, přeju, aby děti dobře a s láskou vychovaly. Byť i s pomocí druhých, vždyť hodně maminkám pomáhají příbuzní s výchovou a nikdo se nad tím - většinou - nepohoršuje, že ?

Zobrazit celou diskusi