Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komora: Lékárny mají dávat léky s pseudoefedrinem jen na recept

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, kol - 
4. května 2009
21:05

Lékárníci nemají podle doporučení České lékárnické komory (ČLK) prodávat léky na chřipku a nachlazení s pseudoefedrinem, když si nemohou ověřit data pacienta v centrálním úložišti. Připojení o víkendu zkolabovalo.

Podle ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Martina Beneše bylo dnes před polednem úložiště už opět plně v provozu, prezident ČLK Stanislav Havlíček však v pondělí, kolem 18:00 informoval novináře, že spojení bylo odpoledne opět velmi problematické. Lékárníci tak mohou vydávat přípravky s pseudoefedrinem, jen pokud se jim podaří data pacientů v centrálním úložišti ověřit. Další možností je vydat lék na recept.

SÚKL přechodně umožnil, aby lidé dostali dvě balení léku i bez kontroly. Chce je pacientům zpřístupnit v souvislosti s obávanou epidemií mexické chřipky.

Lékárníci na dnešní tiskové konferenci zpochybnili postup SÚKL i jeho rozhodování o zařazení léků s pseudoefedrinem mezi přípravky, které se vydávají bez receptu na průkaz. Až 80 procent prodaných balení zneužívají narkomani na pervitin. Podle platného zákona mají být léky, u nichž je riziko zneužití, pouze na recept, řekl komorový právník Jaroslav Maršík.

Podle rozhodnutí jsou Modafen, Paralen Plus, Aspirin Complex, Daleron, Nurofen Stopgrip a Panadol Plus Grip zařazeny do kategorie léků s omezením, mají tedy být dostupné jen na průkaz.

"V neděli v 19:00 byla již zajištěna standardní rychlost komunikace mezi lékárnami a centrálním úložištěm. Výdej přípravku s pseudoefedrinem je tedy opět vázán na evidenční povinnost v centrálním úložišti, včetně kontroly předchozích výdejů," sdělil novinářům Beneš.

Prezident komory Stanislav Havlíček novinářům řekl, že uvolnění prodeje o víkendu okamžitě využili "problémoví pacienti", kteří si podle zpráv lékáren chodili pro povolená dvě balení i několikrát za sebou. "Musím říci, že lékárníci těmto lidem odmítli léky prodat," řekl a dodal, že k dnešnímu ránu spojení k centrálnímu úložišti stále nefungovalo.

Víkendovou změnu výdeje hodnotí lékárníci jako změnu registračního rozhodnutí, což Beneš odmítl. Komora ale soudí, že to změna je a že k ní SÚKL neměl právo, protože neprovedl nové správní řízení.

"Rozeslali jsme o víkendu členům informaci, že obměkčení by neměli respektovat, a dokud nebude fungovat centrální úložiště, měli by tyto přípravky vydávat jen na recept," řekl novinářům Hojný. Jen tak se prý vyhnou lékárníci možné sankci za porušení zákona, že vydali v souhrnu několika výdejů jednomu pacientovi více léku, než povoluje zákon.

Sama komora nebude lékárníky za připojení k úložišti stíhat, i když podle výkladu komorových právníků bylo zřízeno úložiště k jinému účelu, než se má používat. Podle zákona má být úložištěm elektronických receptů a lékárník si z něj smí pouze recept vyzvednout, nikoli číst data pacientů či je někam posílat, vysvětlil Maršík.

Komora již dříve zpochybnila činnost centrálního úložiště, přesněji rozsah dat, která musejí lékárny o pacientech poskytovat. Z 2400 lékáren se k projektu připojila třetina, ostatní vyčkávají na rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Jeho inspektoři dělají v SÚKL hloubkovou kontrolu, do jejího skončení žádné informace poskytovat nebudou.

Beneš varoval lékárny, že za neúčast v projektu mohou dostat až půlmilionovou pokutu. Podle Hojného žádná taková povinnost lékáren v zákoně není. Stejně se dnes vyjádřil Havlíček.

Zařízení, kterým se lékárna k úložišti připojuje, není definované jako povinné vybavení lékárny ve vyhlášce o technickém a věcném vybavení. "Podle našeho názoru nikdo nemůže lékárny nutit k tomu, aby k úložišti přistoupily, ba co víc ve chvíli, kdy k němu není připojen ani jeden lékař a nepíše elektronické recepty," řekl Hojný.

"Jediná povinnost, která je zmíněna v zákoně o léčivech v souvislosti s centrálním úložištěm elektronických receptů, je povinnost pro SÚKL zřídit je k 31. prosinci 2008," uvedl Havlíček. Je podle něj pouze na provozovatelích, jestli využijí možnost připojit se.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi