Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přílet Čechů z Mexika: Sedm podezření na prasečí chřipku!

Autor: tez, rvs - 
3. května 2009
12:57

VIDEO: V 9:45 na letiště v Ruzyni přistálo letadlo s českými pasažéry z Cancúnu. Z Mexika přiletělo 201 pasažérů, mezi nimiž byly i 2 děti, a 12 členů posádky. U šesti z nich bylo zjištěno podezření na nákazu prasečí chřipkou!

Jeden z cestujících, u nějž byla naměřena teplota přes 38 stupňů Celsia, byl převezen do nemocnice Na Bulovce, dalších 6 lidí, 3 Češi a 3 Slováci, byli sanitkou převezeni do domácí izolace.

329378:gallery:true:true

"Všichni podezřelí z nákazy se podrobili testu na virus A(H1N1). Výsledky budou známy v úterý," informovala na tiskové konferenci Mudr. Zdeňka Jágrová z pražské hygienické stanice.

Jednalo se o první přímý let od vypuknutí nákazy prasečí chřipky a celé letiště bylo v plné pohotovosti. Všechny pasažéry již v letadle zkontroloval lékař, další kontrola se uskutečnila během prohlídky v lékařském stanu, umístěném přímo na letištní plochu, kde všichni cestující museli projít i kontrolou pomocí termovize, která ihned odhalila případnou zvýšenou teplotu.

329377:gallery:true:true

Vedle byl připraven také další stan, určený k případné izolaci lidí, nakažených virem prasečí chřipky. Prohlídku pasažérů letadla provádělo 5 lékařů a 5 zdravotních sester, na odvoz pacientů byly připraveny čtyři sanitky.

329414:gallery:true:true

Před i po příletu letadla z Mexika se konala tisková konference, které se zúčastnil ředitel letištní ambulance Meditrans Mudr. Ilja Chocholouš, ředitěl cizinecké policie Vladislav Husák, MUDr. Zdeňka Jágrová z pražské hygienické stanice a Jan Koločný, šéf cestovní kanceláře Exim Tours.

Pasažéři, kteří již byli vyšetřeni, redaktorům Blesk.cz sdělili, že byli vystresovaní hlavně z informací z Česka. V Mexiku bylo vše v pořádku a žádné děsivé informace o nákaze zde nedostávali. Během letu se prý dobře bavili a nikomu se dovolená předčasně končit nechtěla.

329190:gallery:true:true

"Myslím si, že se jedná o zbytečný humbuk. Na místě kde jsme byli, jsme na žádnou infekci nenarazili. Všichni se o nás vzorně starali," řekla Blesku.cz jedna z cestujících.

"Co jsem se svým přítelem viděla, na palubě nebyla žádná panika a mnoho lidí se domnívá, že jsou bezpečnostní opatření přehnaná," sdělila nám na letišti další z Češka po návratu z Mexika.

jonzer ( 3. května 2009 22:12 )

Jistě vám v posledních dnech neuniklo několik článků bulvárního časopisu BLESK, který se snaží zničit špičkového reportéra TV Nova Jiřího Dlabaju a několik jeho kolegů. Pan Dlabaja nedávno na svůj osobní blog umístil video, na kterém se ozývá chrochtání. U něj byl průvodní článek, který vysvětluje jak vše vzniklo. Blesk toto video našel, vše překroutil do nehorázných rozměrů a udělal z něj totální katastrofu. Několik slušných lidí z toho teď bude mít problémy. Pokud nesouhlasíte s tím, co a jak Blesk napsal a chcete proti němu vyjádřit protest, podívejte se na stránky http://chrochro.7x.cz a ukažte, že nejsme národ sucharů, ale národ se smyslem pro humor.

heyrup ( 3. května 2009 22:05 )

To co předvedl Blesk s redaktory Novy je fakt na blití.

jonzer ( 3. května 2009 21:19 )

Jistě vám v posledních dnech neuniklo několik článků bulvárního časopisu BLESK, který se snaží zničit špičkového reportéra TV Nova Jiřího Dlabaju a několik jeho kolegů. Pan Dlabaja nedávno na svůj osobní blog umístil video, na kterém se ozývá chrochtání. U něj byl průvodní článek, který vysvětluje jak vše vzniklo. Blesk toto video našel, vše překroutil do nehorázných rozměrů a udělal z něj totální katastrofu. Několik slušných lidí z toho teď bude mít problémy. Pokud nesouhlasíte s tím, co a jak Blesk napsal a chcete proti němu vyjádřit protest, podívejte se na stránky http://chrochro.7x.cz a ukažte, že nejsme národ sucharů, ale národ se smyslem pro humor.

mexicanka ( 3. května 2009 19:06 )

do 6.5. jsou uzavrene skoly. Ja sama pracuji jako letuska a mohu rict, ze se lide boji, jako palubni personal musime nosit rukavice a rous Ki, snad to brzy prejde… Sebastián del Río Garcia, 12 let, student, Mexico City: chripky se moc nebojim, vim, ze existuji leky a kdybych mel teplotu musim k lekari. Mexico City je skoro prazdne a konecne nejsou zacpy. Minuly tyden jsme byli s rodici na veceri a meli jsme skoro celou restauraci pro sebe. Ted, kdyz mame zavrenou skolu, mam prazdniny a jedu k mori, bylo by prima, kdyby skolu hned tak neotevreli… Nazory se ruzni, misty panuje strach, obecne lze ale rici, ze lide v Mexiku spatruji za vsim tim povykem nekale obchody, od kterych ma skoropandemie odpoutat pozornost poukazuje se napr. na spojitost Tamiflu (antivirotika), ktere vyrabi spolecnost Gilead Sciences a Donalda Rumpsfielda, v neposledni rade take na vysoke castky, ktere mexicka vlada dostava od nekterych bank na boj proti chripce: Mexico City, 30.4.2009, Denik Reforma - El Banco Interamericano de Desarrollo (BID) oznamuje, ze pujci mexicke vlade 3 miliardy dolaru a daruje 1 milion dolaru na boj proti praseci chripce Mexico City, 29.4.2009, Denik Reforma - El Banco Mundial prevedlo do Mexika 25.6 milionu dolaru, pricemz uplynulou nedeli jiz mexiku pujcilo na boj s chripkou dalsich 205 milionu USD. To uz je ale namet na jiny clanek, jeho nazev by mohl byt treba “Vrteti chripkou” Z Playa del Carmen Eva Kryskova P.S. Jeden nejmenovany cesky denik me pozadal, abych napsala svuj komentar k chripce jako clovek, ktery v Mexiku zije, muj clanek byl ale asi malo hystericky, jelikoz zverejnen zatim nebyl....pritom jde o pouha fakta...

mexicanka ( 3. května 2009 19:01 )

Kazdym rokem je hospitalizovano 200,000 osob kvuli potizim zpusobenym chripkovym onemocnenim. 30.000 osob rocne na chripku typu A ci B umira. Cim je tedy praseci chripka tak specificka, ze jeji hrozba rozpoutala paniku na celem svete? Tezko rict, nebot bilance, kterou dnes zverejnil mexicky denik Reforma neni zdaleka tak alarmujici jako titulky mnohych novinovych clanku za uplynulych 14 dni Denik Reforma, Mexico City, 30.4.2009 - José Ángel Córdova, tajemnik ministerstva zdravotnictvni, uvadi dosavadni bilanci nakazy praseci chripkou: z 679 podezreni bylo 312 pozitivnich na chripkovou virozu typu A H1N1, z techto 312 pripadu, 300 osob vyleceno, 12 zemrelo (udaje se tykaji Mexico D.F.). Ekonomicky dopad je vsak nemaly, jak uvadi v nekolika cislech dalsi mexicky denik La Verdad, Cancun, Quintana Roo, 30.4.2009: pokles mexicke ekonomiky o 10.8%, pokles prijmu v Mexico City o 777 milionu pesos (zhruba 1165 milionu korun), 450 tisic osob docasne bez prace. Mayska Riviera - hlavni mexicka turisticka destinace (letoviska Cancun ci Playa del Carmen) pandemickou chripkou zatim netrpi (jediny pripad podezreni na praseci chripku byl ve ctvrtek 29.4. zaznamenan v Cancunu), patrny je ale znacny ubytek turistu, odhadem asi 50%. Dnes bylo prijato preventivni opatrni tykajici se omezeni kapacity restauracnich zarizenich, baru a diskotek - na jednom miste nemuze byt vice nez 80 osob. Urcite zde ale nevladne panika, ktera po nemalem usili medii temer vylidnila hlavni mesto. Kdo by mel situaci popsat lepe nez jeho obyvatele? Martha García Velázques, 43 let, letuska, Mexico City: jako matka tri deti si myslim, ze je dobre, ze byla prijata urcita optareni a zamezi se tim sireni chripky, nevidim vsak velky rozdil oproti bezne chripce, myslim, ze je to zvelicene. Vim, ze par lidi zemrelo, je to smutne, pokud vim, slo o lidi z chudych vrstev, kteri nesli k lekari a cekali az nemoc odezni. Spousta lidi odjela mimo mesto na neplanovanou dovolenou do Cuernavacy nebo Acapulca, jelikoz az

Zobrazit celou diskusi