Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prasečí chřipka zlevňuje ropu, ale benzin je nejdražší za 5 měsíců

Potom už mohla načerpať palivo a vyzdvihnúť si potvrdenie.
Potom už mohla načerpať palivo a vyzdvihnúť si potvrdenie.  (Autor: Archiv)
Autor: Tomáš Belica - 
28. dubna 2009
05:00

Benzin a naftu tankujeme teď nejdráž za posledních pět měsíců. Litr Naturalu 95 už za průměrných víc než 26 Kč a nafta zhruba o 60 haléřů levněji. Podle analytiků se zdražovat, i když nijak dramaticky, bude i dál.

Prasečí chřipka, která přechodně srazila ceny ropy, by na to podle nich neměla mít velký vliv. Ta by mohla mít spíš zničující vliv na aerolinie.

Litr Naturalu 95 stojí průměrně podle CCS 26,09 Kč a jen za poslední týden podražil o 37 haléřů. Naftu postihlo zdražení jen o 18 haléřů a je na průměrných 25,34 Kč. Analytik Cyrrus Jan Procházka ale tvrdí, že je to spíš kvůli slabé koruně: „Nevěřím v efekt tzv. motoristické sezony v USA. V Evropě je to dáno spíš nedostatkem zásob ropy a vyšší poptávkou.“ Ceny benzinu podle nej porostou i v příštích měsících, ale prý nijak »tragicky«.

Růst cen předpokládá také Markéta Šichtařová z Next Finance: „Indikátory ukazují, že krize končí, zvyšuje se poptávka po ropě, a tím můžou růst i ceny benzinu.“ Ani ona stejně jako Procházka však nevěří, že by ceny ropy, které se drží kolem 50 dolarů za barel, mohl výrazně srazit strach z prasečí chřipky.

„To by musela být obrovská smrtící tragédie, aby ekonomiku zasáhla, což se nedá moc předpokládat,“ řekla Šichtařová. Podle Procházky by rozšíření prasečí chřipky ale mohlo mít okamžitý vliv na cestování. „Největší ránu, stejně jako po 11. září nebo když byla epidemie SARS, by dostaly aerolinky. To by zase létaly poloprázdné,“ míní Procházka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi