Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Protest proti zatčení šéfa Ku Klux Klanu!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Jana Ulrichová)
Autor: ČTK, oj - 
26. dubna 2009
09:48

Neonacisté dnes budou protestovat proti zatčení a vypovězení bývalého šéfa Ku Klux Klanu Davida Duka, který měl v Praze o víkendu hlásat své názory, policie jej ale zatkla a vypověděla ze země.

Přívrženci krajní pravice se ve 14:00 sejdou před ministerstvem vnitra. Policie i úředníci magistrátu budou na místě akci sledovat.

Demonstrace není ohlášena. Policie ale hodlá zasahovat jen tehdy, bude-li porušeno shromažďovací právo, nebo při veřejné propagaci názorů podporujících hnutí směřující k potlačení lidských práv.

Devětapadesátiletý Duke přijel do Česka v pátek a přes víkend měl mít dvě přednášky v Praze a jednu v Brně. Policie jej ale zatkla hned v pátek a cizinecká policie mu později uložila, aby do sobotní půlnoci opustil zemi. Policisté jej vyslýchali kvůli pasážím z jeho knihy Moje probuzení, kterou česky vydalo nakladatelství Kontingent Press. Podle odborníků lze pasáže knihy vykládat jako snahu o ospravedlnění či zpochybňování holokaustu.

makmark ( 26. dubna 2009 15:52 )

aby se přesvědčil, že tam plynové komory byly a mohli by mu tam cvičně nějaký plyn na zkoušku i pšouknout

palko1961 ( 26. dubna 2009 13:57 )

bych to nenapsal. Jednoznacny souhlas.

sharp ( 26. dubna 2009 13:46 )

Pana Duka policie neměla co zatýkat. Ať si s ním dělají pořádek v USA. Asi si myslel, že jede do svobodné země, kde je svoboda slova. Ale bohužel proti "chudákům Romům "se zde nesmí nic říct. Přitom tato komunita má tady více práv než bílá většina a také méně povinností. Proč se musí bílí bát cikánů, aby je neztloukli, aby je neokradli, musí poslouchat jejich řev ?Když se to nějaké skupině nelibí a chce, aby politici nastolili pořádek s touto nepřízpusobivou menšinou,jsou označeni za rasisty.U nás nejde o rasismus,jen o nespokojenost. Nechceme, aby nás tu někdo stále ohrožoval a pomlouval v cizině!!! ů

Zobrazit celou diskusi