Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rektor UK: Šéfa Ku Klux Klanu u nás nechceme!

David Duke
David Duke  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, brum - 
21. dubna 2009
14:10

Někdejší vůdce rasistického hnutí Ku Klux Klan David Duke hodlá koncem týdne vystoupit se třemi přednáškami v Česku. V pátek a v sobotu se má představit v Praze a v neděli v Brně.

Stojí to na internetových stránkách věnovaných Dukově návštěvě. Text je podepsán jménem Filip Vávra, který je spojován s neonacistickým Národním odporem.

Organizátoři zatím místa jeho přednášek tají, údajně se obávají ohrožení ze strany blíže neupřesněných "nepřátel evropských lidí". Jako jedno z míst přednášek byla avizována Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy, kde údajně Vávra studuje. Rektor UK Václav Hampl však dnes oznámil, že na jejich fakultě se přednáška konat nebude.

David Duke David Duke | ČTK
Někdejší vůdce rasistického hnutí Ku Klux Klan David Duke

Na jednom z internetových fór, kam přispívají pravicoví radikálové, se v pondělí objevila informace, že policie v souvislosti s přednáškou varovala vedení školy, že jde o rizikovou akci, a požádala o její zrušení. Příspěvek byl podepsán přezdívkou beatbeat, kterou údajně používá Vávra. Škola se k možnému varování zatím nechtěla vyjádřit.

Další dvě přednášky se mají uskutečnit v centru Prahy a Brna. O místě jejich konání se zájemci podle webu dozvědí až těsně před jejich začátkem zavoláním na telefonní číslo uvedené na webu.

Podle odstupujícího ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába (za SZ) je Dukova chystaná návštěva alarmující. Nelíbí se mu nejen možnost, že Duke bude prezentovat své názory, ale i načasování jeho návštěvy do období zvýšené aktivity českých pravicových extremistů. "Tohle je další eskalace," míní Kocáb.

O Dukově návštěvě informoval počátkem dubna server Týden.cz. Organizátoři na svých internetových stránkách uvedli, že Duke přijede propagovat svou knihu Moje probuzení. V českém překladu ji vydalo nakladatelství Kontingent Press. Firma v minulosti vydala řadu kontroverzních titulů, mimo jiné Turnerovy deníky, které popisují povstání, po němž bílá rasa převezme vládu v USA a pak na celém světě.

O Dukovu knihu se už podle serveru Týden.cz zajímají policisté z protiextremistického oddělení. Policejní mluvčí Pavla Kopecká řekla, že policisté v podobných případech analyzují obsah knihy, aby zjistili, zda neporušuje zákon.

Zobrazit celou diskusi