Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Šéf dozorčí rady ČD kritizoval vysoké platy: Výhrůžky a odvolání!

Autor: ČTK, šim, bel - 
21. dubna 2009
12:58

ROZHOVOR: Ministr dopravy Petr Bendl na úterní tiskové konferenci uvedl, že náměstka Zdeňka Žáka v pondělí odvolal pro ztrátu důvěry. Žák však tvrdí, že odešel, protože mu vyhrožovali.

"Já tvrdím, že byl odvolán a že moji důvěru neuvěřitelným způsobem zklamal," uvedl Bendl. Náměstek se s ministrem dostal do sporu, protože jako předseda dozorčí rady chtěl odvolat šéfa Českých drah Petra Žaludu. Bendl jeho odvolání odmítá. Naopak náměstek Žák tvrdí, že Bendla požádal o uvolnění z funkce po výhrůžkách od neznámého muže v supermarketu.



"Ta vůle se rozejít byla oboustranná," řekl Žák. Podle něj si obě strany vyměnily žádost o rezignaci a odvolací dekret ve stejný den. Žák kvůli výhrůžkám požádal o policejní ochranu. Bendl vyjádřil přesvědčení, že s výhrůžkami nemá vedení drah nic společného.

Žák opakovaně kritizoval údajné neprůhledné hospodaření Českých drah a neadekvátní odměňování managementu. Ředitel ČD Petr Žaluda přiznal, že jeho měsíční plat činí půl milionu korun. Náměstci pak podle něj berou kolem 400 tisíc.

Podle Žáka není zcela jasné, jak dráhy naložily se 12 miliardami od Správy železniční dopravní cesty.

Bendl přitom hájí půlmilionový plat ředitele Žaludy tím, že ředitel ČD musí mít pro výkon „mimořádně složitého zaměstnání“ odpovídající podmínky.

(Ne)odpovídající podmínky ostatních zaměstnanců ale nezajímají nikoho. Bývalý strojvůdce popsal, jak to u ČD chodí v praxi. „Podmínky strojvedoucích jsou naprosto otřesné. Jezdí několik hodin v kuse, a protože musí dodržovat jízdní řád, často nemůžou jít ani na malou,“ řekl Blesku Jiří Zedník. Mašinfírové pak místo toalety musí pro vykonání potřeby použít PET láhev.

Žák považuje zasahování ministra do nezávislosti dozorčí rady za nemravné. Rada má prý být nezávislá, protože členové jsou za svá rozhodnutí trestně odpovědní a ručí svým majetkem.

Bendl hodlá Žáka nahradit ještě během svého působení ve funkci ministra. Žáka zároveň vláda v pondělí odvolala z řídícího výboru ČD a zřejmě skončí i v dozorčí radě.


ZDENĚK ŽÁK O PLATU ŠÉFA ČD: PŮL MILIONU? TO JE JEN ZÁKLAD

Na ministerstvu dopravy a v dozorčí radě ČD pobyl Zdeněk Žák jen tři měsíce. Trest za kritiku platů šéfů drah a čachrů z penězi ho stihl okamžitě. Přišel o posty a po výhrůžkách se teď bojí o své děti. Přesto potvrzuje propočet Blesku o nehorázných platech šéfů ČD: „Berou víc, než přiznali.“

Proč jste chtěl odvolat šéfa drah Žaludu?
„Netýká se to jenom pana Žaludy. Dal jsem dozorčí radě 10 výhrad o nekompetentnosti vedení.“

Jde hlavně o platy topmanagementu?
„Ano. Mají sice právo rozhodovat si o platech, ale prokázali absolutní nezodpovědnost, když si je stanovili takové, zatímco dráhy jsou dlouhodobě v červených číslech a závislé na veřejných prostředcích.“

A kolik tedy vedení a šéf ČD bere?

„Přiznám se, že na to nejsem schopen odpovědět. Těch 500 tisíc, které pan Žaluda přiznal, je základ. Ale zapomněl jaksi dodat, že zároveň zasedá v několika představenstvech dceřiných společností. Na ztrátovou státní firmu je to nepřijatelné.“

Jaké jsou ty další výhrady vůči vedení?
„Existuje podezření, že 12 miliard, které vláda schválila na obnovu vozového parku, bylo použito v rozporu s původním účelem, což dráhy nejsou schopny správně doložit.“

Prý jste snahou o odvolání Žaludy obešel ministra?

„Ne, ministr byl o mých krocích informován. Jen jsem odmítl nehlasovat o odvolání pana Žaludy. Naopak mě šokoval postoj ministra, který se otevřeně pokouší ovlivňovat člena dozorčí rady. Ukázal, na čí straně stojí.“

Proč myslíte, že za výhrůžkami stojí dráhy?

„Netroufám si tvrdit, odkud vane vítr. Ale jediné konflikty, které jsem měl, byly s ČD.“ Už máte policejní ochranu? „Požádal jsem teprve dnes. Je to složitý mechanismus, musí to schválit ministr vnitra. Přeji si ale, aby to byla spíš než výhrůžka jen pokus mě vyděsit, což se, přiznávám, docela povedlo.“

rybar056 ( 12. května 2009 18:27 )

Jednoduché hodnocení těchto bezcharakterních lidí.Jsou to obyčejné prasata.Výsměch obyčejným lidí,kteří cestují jejich vleky,kde není ani na toaletě toaletní papír.

danton ( 23. dubna 2009 20:11 )

Lidi stejného ražení.Tam se nikdy spravedlnosti nelze dovolat.Ruka ruku meje.Tito lidé se neštítí ničeho.Nutno je pozavírat a alespoň na 50 let.

warumfernet ( 22. dubna 2009 07:15 )

je stejný, jako stěžovat si kozlovi, že někdo sežral na zahradě hlávky zelí.

derek ( 21. dubna 2009 14:28 )

Konečně odejde ,ale čd to chce vyřešit. Ne zase novej ministr a zase rozkrádačka jako sviňa.

Zobrazit celou diskusi