Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Radikálové v sobotu ochromí život v Ústí

Sraz pravicových extremistů provázela mimořádná bezpečnostní opatření.
Sraz pravicových extremistů provázela mimořádná bezpečnostní opatření.  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: Ondřej Čermák, pes - 
16. dubna 2009
07:12

Zavřené obchody, zastavená MHD, vylidněné ulice bez aut, všichni strážníci na nohou. Tak bude vypadat sobota v Ústí nad Labem. Život města bude od rána do večera ochromen. Radnici a policii to přijde na miliony. A to vše kvůli neonacistům!

Ti chystají hned tři pietní pochody. Do Ústí se sjede přinejmenším několik stovek, možná ale až několik tisíc radikálů z Čech a Německa. Oficiálně chtějí uctít památku obětí spojeneckého bombardování v Ústí nad Labem na sklonku druhé světové války v dubnu 1945. Podle odborníků i veřejnosti to jsou ale spíše provokatéři sympatizující s nacismem, kteří se chtějí zviditelnit. Odpůrci extremistů tvrdí, že akce jsou záminkou, jak připomenout 120. výročí narození nacistického vůdce Adolfa Hitlera, které připadá na 20. dubna.

"Není vyloučeno, že dojde k incidentům, při kterých může být ohroženo vaše zdraví i majetek," píše ústecký primátor Jan Kubata v letáku, který obyvatelé našli v poštovních schránkách. Primátor Ústečany dokonce vyzval, aby na víkend odjeli z města. "Živnostníci by měli raději uzavřít obchody. Lidé zabezpečit majetek, zavřít dveře a okna a přeparkovat auta mimo trasu pochodů," míní Kubata.

"Je to verbež, nic než verbež. Já svůj obchod zavírat nebudu, nebojím se jich. Nikdy nepochopím, jak jim to můžou povolit," nebral si servítky Radoslav Řezáč, majitel obchodu s potravinami poblíž centra.

Nacionalisté budou pochodovat natřikrát
Radikálové nahlásili tři trasy pochodů. Začnou v osm hodin ráno, konec nahlásili až na desátou večer. Magistrát se jim snažil jejich plány překazit a pochody zakázat. Ústecký krajský soud ale všechny zákazy zrušil. Neonacisté na primátora podali několik trestních oznámení. V ulicích se čekají tvrdé boje mezi neonacisty, jejich odpůrci a policií. Ta proto chystá mohutná opatření. Veřejný pořádek se budou snažit uhlídat stovky policistů, strážníků, těžkooděnců, nasazen bude vrtulník, pomáhat bude dokonce i německá policie.

klotilda ( 16. dubna 2009 12:49 )

Poslední vítání obdobné strany a ideologie vedlo ve svých důsledcích k vlnám odsunů a okradení místního obyvatelstva,dosídlení nechtěných a nepohodlných,devastaci krajiny a degradaci kraje na dobyté území, ze kterého je nutno odvážet,těžit.Předpokládám,že účastníci těchto pochodů jsou zdrceni tím,že už není co odvézt.Spíš než pracující dosídlenci, jsou to hulákající rozvratitelé.Spíš než potomci nadšených,možná i naivních, budovatelů,uřvané klony rabujících zlatokopů.Kdo jiný si v dubnovou sobotu udělá čas na poflakování se po městě?

Zobrazit celou diskusi