Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

135 let starý carský klavír je opět jako nový

Autor: žig - 
1. dubna 2009
16:35

Unikátní klavír z let 1871 až 1878 se dostal do ruky renovátorovi Janu Rezovi, který ho dal během čtyř měsíců do pořádku. Podobných kousků je prý na světě jen deset!

Jeden z nejstarších dochovaných klavírů na světě skončil v dílně renovátora hudebních nástrojů Jana Reze (31) z Barchova na Hradecku. Koncertní křídlo Bechstein vzniklo před asi 135 lety pro carský palác v ruském Petrohradu a prošlo u něj opravou. Teď v hodnotě kolem jednoho a půl miliónu korun opět září novotou a je funkční. V Česku se ale dlouho neohřeje. Vrátí se prý do své ruské domoviny.

Klavír údajně nechal jeho původní majitel vyrobit v letech 1871 až 1878 do carského paláce s požadavkem, aby měl po stranách lví hlavy, stejné jako sál, kde měl nástroj stát. Koncertní křídlo pak prošlo rukama asi deseti majitelů až se nakonec dostalo k Janu Rezovi, který ho dal během čtyř měsíců do pořádku. Podle něj je klavírů s podobným stářím jen asi deset na světě.

"Byla to náročná práce. Nástroj byl dost zničený. Stál asi dlouho ve vlhku. Měl jen jednu nohu," přiblížil muž stav klavíru před zahájením oprav. Jak dalece se mu podařilo zachovat jeho původní podobu, není jasné, protože se z dob jeho největší slávy nenašel žádný snímek. "Teď má životnost minimálně padesáti let. Doufám, že bude plnit svůj účel a nikdo ho znovu nezničí," přeje si renovátor.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi